Kotlety jajeczne z zielonym groszkiem, pyszny obiad

5/5 - (2 votes)

Kotlety jajeczne z zielonym groszkiem, pyszny obiad

Kotlety jajeczne to polski klasyk rodem z piątkowych, postnych obiadów. Ale oczywiście nie tylko w piątek można je jeść i nie tylko w wersji klasycznej. Świetnie smakują w wariacji z zielonym groszkiem, a ich apetyczny wygląd sprawia, że nie musisz zachęcać rodzinki do prób. Same wskakują w wygłodniałe buźki 😉 Łatwe w wykonaniu i stosunkowo nie drogie danie, sprawdzi się nie tylko jako wege czy postny obiad. Na zwykły posiłek też jak najbardziej pasują i super smakują 😉 Polecam jako ciekawą odskocznię kuchenną 😉

składniki na około 4-5 osób

  • 10 jajek kurzych, ugotowanych na twardo lub jak w moim przypadku, 30 jajeczek przepiórczych (mam własne to korzystam 😉 Ale taniej oczywiście jest z kurzych, jeśli nie masz własnych jaj i musisz kupić )
  • 1/2 szklanki zielonego, mrożonego groszku ( nie trzeba go rozmrażać 😉 , a konserwowy jak nie ma innego, też się nada )
  • 2 jajka surowe- kurze lub 6 surowych przepiórczych
  • 1/2 szklanki bułki tartej i dodatkowo około 1 szklanki do obtoczenia kotletów
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • mielona gałka muszkatołowa, taki malutki kopczyk na czubku noża 😉 Szczypta inaczej mówiąc
  • 1/2 płaskiej łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego lub świeżego koperku
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • masło klarowane do smażenia lub inny dowolny tłuszcz




Ugotowane jajka obierz ze skorupek i przełóż do miski. Rozgnieć widelcem jak na pastę jajeczną. Jak zaczną się kleić dodaj dwa roztrzepane surowe jajka, śmietankę, 1/2 szklanki bułki tartej, gałkę, czosnek, koperek, sól, pieprz do smaku. Wyrób całość na jednolitą masę. Wsyp mrożony lub konserwowy groszek. Mrożonego nie musisz rozmrażać 😉 Ponownie wyrób tyle tym razem już krótko tylko tyle żeby groszek rozłożył się równo.

Łyżką nabieraj dowolnej wielkości porcje i formuj w kotleciki, które następnie, obtocz dwukrotnie w bułce tartej. Tak przygotowane odstaw do lodówki na około 30-40 minut. Ten zabieg sprawi że nie będą się rozpadać podczas smażenia 😉

Smaż na klarowanym maśle na piękny złoty kolor. Takie są najsmaczniejsze ale na każdym innym tłuszczu też dadzą radę 😉 Serwuj na ciepło z dowolnymi dodatkami lub sosami. A jeśli zostaną to będą pysznym dodatkiem na zimno na kanapki z majonezem.. mniam 😉 Smacznego!

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *