Kozackie pierogi z farszem drobiowym

5/5 - (11 votes)

Kozackie pierogi z farszem drobiowym

Kozackie pierogi , to jedne z najlepszych pierogów mięsnych jakie znam. Moi chłopcy jedli by je na okrągło i to nawet codziennie . Gdyby tylko chciało mi się je codziennie robić 😉  . Cała tajemnica polega na dokładnym podsmażeniu mięsa , pozostałego po gotowaniu rosołu . Ale żeby uzyskać kozacki smak , trzeba je podsmażyć wraz ze zmielonymi warzywami , także wyłowionymi z rosołu . Ot taki pomysł na utylizację mniej smacznych kąsków , które za sprawą magii patelni stają się wybornym smakołykiem 😉 Polecam , pierogi są naprawdę wyśmienite , bardzo mięsne i aromatyczne , a serwowane z sosem śmietankowo-koprowym , nie mają sobie równych 😉 

Składniki :
ciasto :
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka wrzątku ( gorącej gotującej się wody )
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka  oleju
  • sól do smaku ( około 1/2 płaskiej łyżeczki )
  • szczypta cukru ( tyle ile soli 😉 )
farsz :
  • mięso z rosołu , ja użyłam mięsa z przepiórek , ale może być kurze ( około 4 szklanek obranego z kości mięsa . Odpowiada 8 szt przepiórek lub jednej kurze rosołowej  . Skórki zostawiamy )
  • warzywa odłowione z rosołu ( gotowana cebula,por , 2 marchewki , seler korzeniowy , kawałek kapusty , korzeń pietruszki , generalnie wszystko co wkładaliśmy do gara 😉 )
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 2 kostki rosołowe drobiowe
  • 1 płaska łyżeczka, gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki czarnego , mielonego pieprzu ( można mniej )
  • 1 łyżka drobniutko posiekanej natki pietruszki
  • 1 płaska  łyżka, brązowego cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • sól do smaku

Gotowane mięso i wszystkie gotowane warzywa , razem ze świeżym czosnkiem , przepuszczamy przez średniej grubości sitko w maszynce do mielenia mięsa  . Na patelni rozpuszczamy masło , wykładamy na nie mielone mięso z warzywami  . Doprawiamy gałką , pokruszoną kostką drobiową , cukrem i solą do smaku . Smażymy mieszając , aż mięso zacznie się przypiekać . Jak już masa będzie zawierać dużo ładnie skarmelizowanych kawałeczków , dolewamy śmietanę kremówkę , natkę pietruszki i świeżo mielony czarny pieprz . Dodatek kremówki sprawi że farsz będzie soczysty i wilgotny , a nie suchy i wiórowaty 😉  Mieszamy podgrzewając do połączenia składników . Zdejmujemy z gazu , odstawiamy do wystygnięcia .



Wszystkie składniki na ciasto , wrzucamy do misy , jajko , mąka , cukier, kurkuma ,sól , olej ,wrzątek -najlepiej w takiej kolejności , bo wtedy jajko będzie pod mąka i nie sparzy się wrzątkiem .Ciasto , najlepiej wyrobić automatem do chleba ( ja go zawsze katuję do tej roboty 😉) lub robotem na wolnych obrotach , gdyż na początku, ciasto jest dość gorące . Po wyrobieniu ciasto , wyjmujemy , formujemy w kulę i odstawiamy w misce lekko oprószoną mąką . Następnie , ciasto , które odpoczęło , rozwałkowujemy , okrągła formą lub szklanką , wycinamy kółka , na każde nakładamy czubatą łyżeczkę farszu i zaklejamy . Formując pierożki warto sobie pomóc foremką , dużo szybciej się robią i ładniej wyglądają 😉  Pierogi wrzucamy na gotująca się wodę . Są gotowe 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię . Przelewamy na sito i jak makaron hartujemy zimną woda . Polecam podawać odsmażone na maśle z sosem koperkowo – śmietankowym i surówką ” Marokańską” z kiszonej kapusty .. Pychota 😉  Smacznego !

Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Kozackie pierogi z farszem drobiowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *