Krupnik w mojej wersji ;)

5/5 - (8 votes)

Krupnik w mojej wersji  😉

Lubię krupnik ,ale nie każdy .. dlatego stworzyłam własną wersję, tej klasycznej zupki , co zyskało poparcie domowników . Pozycja obowiązkowa na jesienne chłody , jak kalosze i koszyk na grzyby .. 😉

IMG_9639 (640x427)

Potrzebujemy :

0,5 szklanki kaszy jęczmiennej średniej                                                                                                   1 kg kości wieprzowych lub żeberek ( ja używam tych, pozostałych po filetowaniu schabu)           3 kostki bulionu na żeberkach                                                                                                            białą część pora -taki 10 cm kawałek                                                                                                       1 dużą marchewkę                                                                                                                           1 dużą pietruszkę korzeniową                                                                                                   odrobinę posiekanej natki pietruszki                                                                                        sól,pieprz do smaku                                                                                                                                  50 ml słodkiej śmietanki rozmieszanej z 1 łyżeczką mąki ( nie oddzieli się, tym sposobem od zupy )

IMG_9589 (640x427)

Kości lub żeberka, płukamy i wkładamy do garnka zalewając 3 l wody , dodajemy do nich kostki bulionowe i gotujemy ,aż mięso zacznie oddzielać się od kości . Następnie odławiamy kości ( żeberka ) ,obieramy z mięsa i mięso zostawiamy ( dodamy je do zupy ) .Do wywaru po kościach ,dodajemy pokrojone w kostkę warzywa ( por,marchewka,pietruszka-korzeń ) ,sól i kaszę ,gotujemy do miękkości  . Na koniec dokładamy obrane z kości mięso i wlewamy śmietankę z rozmąconą mąką . Wyłączamy gaz i posypujemy natka pietruszki .Smacznego 😉

IMG_8974 (640x427)

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *