Łagodne ogórki w marynacie warzywnej

Rate this post

Łagodne ogórki w marynacie warzywnej 

Alternatywa dla typowo konserwowych korniszonów . Ta wersja ogóreczka ,jest łagodna i słodkawa , ale bardzo smaczna. Polecam  zwłaszcza dla tych, którzy nie przepadają za kwachami lub lubią czasami małą odmianę smaku …

IMG_8616 (640x427)

Do wykonania potrzeba :

  • 2- 2,5 kg ogórków
  • 2L wody
  • 2,5 szklanki octu
  • 2,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • gorczyca , pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liść laurowy ( po kilka do słoika )
  •   1 kg cebuli
  • 0,5 kg marchewki  ,kilka baldachów kopru z nasionami,kilka ząbków czosnku

IMG_8665 (640x427)

Ogórki umyć , marchew obrać i pokroić w plasterki średniej grubości .Cebulę pokroić w kostkę . W słojach ułożyć najpierw koper , przyprawy , cebulę ,marchew i na końcu ogórki i czosnek . W garnku zagotować wodę z octem i cukrem ( cukier wsypać dopiero jak woda będzie ciepła -łatwiej się rozpuści ) ,dodać sól . Gorącą zalewą zalać słoje z ogórkami , zakręcić i odwrócić do góry dnem . Pasteryzować następnego dnia 3-5 minut, ten czas absolutnie wystarcza  . Ogórki pozostają twarde i chrupiące ,a warzywa nadają im ciekawy lekki aromat i słodycz .

IMG_8586 (640x427)

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *