Łopatka faszerowana grzybami, kotlety
Łopatka faszerowana grzybami to idealny pomysł na każdy obiad, świetnie smakuje nawet na zimno..ale wtedy warto mieć pod ręką majonez lub sos tatarski 😉 Za te dwa ostatnie już mi się na blogu oberwało, od jednego z odwiedzających, że jestem dyletantem bez pojęcia o gotowaniu skoro używam majonezu i ketchupu. Cóż, prawda jest taka, że jestem i pasi mi to bo nie ograniczają mnie żadne schematy kuchenne, majonez i ketchup to moje dwie słabości i nie zamierzam z nich rezygnować tylko po to żeby „wyglądać” profesjonalnie 😉 Wracając do łopatki, jest prosty w przygotowaniu i pyszny, można zamiast grzybów leśnych użyć innych dowolnych.
Składniki na 3 osoby:
- 3 grube plastry łopatki (czyli musi to być kawałek pieczeniowy, jednolity, nie szarpana gulaszowa)
- sól, pieprz do smaku
farsz :
- około 0,3 kg, grzybów leśnych-opcjonalnie 😉 (w moim przypadku, obsmażane grzyby ze słoika z jesiennych zbiorów ale mogą być mrożone lub inne świeże takie jak pieczarki).
- kawałek wędzonej słoniny lub boczku, najlepiej domowego wyrobu ( taki wielkości pudełka zapałek 😉 )
- 2 mniejsze cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 płaskiej, łyżeczki otartego tymianku
- sól, pieprz do smaku
dodatkowo:
- 2 jajka
- bułka tarta do obtaczania
- wieprzowy smalec do smażenia ( może być inny tłuszcz ale najsmaczniejsze i najbardziej chrupiące są na tym 😉 )
Plastry łopatki rozklep tak, żeby każdy z nich dał się złożyć na pół. Dość cienko ale bez przesady 😉 . Każdy dopraw solą i pieprzem, odstaw. Grzyby oczyść, pokrój bardzo drobno inaczej trudno będzie faszerować mięso, tak samo cebulę. Czosnek wyciśnij praską i dodaj do cebuli. Na patelni wytop posiekaną słoninę i usmaż na niej grzyby z cebulą, czosnkiem, miodem, tymiankiem. Do momentu aż się zrumienią, a cebulka całkiem zmięknie. Dopraw solą i pieprzem do smaku, odstaw do wystygnięcia.
Wystudzony farsz układaj na jednej stronie mięsa i przykrywaj drugą. Tak jakbyś zamykał książkę. Ile farszu Masz dać ? Tyle ile lubisz 😉 Dociśnij każdy kotlet dłońmi, żeby pozbyć się powietrza i zlepić. Obtaczaj jak kotlety schabowe w roztrzepanym jajku i bułce tartej, lekko dociskają dłońmi. Czynność powtórz dwukrotnie. Smaż na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu z obu stron do momentu, aż panierka zrobi się złocista i chrupiąca. Serwuj na gorąco do obiadu lub na zimno, pokrojone na kanapki 😉 Smacznego !