Makaronowe muszle Giuseppe
Pyszne makaronowe muszle Giuseppe to danie wyróżniające się smakiem . Do ich przyrządzenia używamy sera z niebieską pleśnią , który ma bardzo intensywny smak i świetnie współgra ze szpinakiem . Doskonała propozycja na zimowy obiad lub kolację . Do tego danie spokojnie można zaserwować wegetarianom . Rozgrzewający ser , zielony szpinak , sporo czosnku , pieprzu , a wszystko zapieczone pod pierzynką z beszamelu . Czego więcej chcieć 😉
Składniki :
- 1/2 opakowania dużych muszli makaronowych
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 trójkąt sera z niebieską pleśnią
- 1 solidna ,łyżka masła
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- sól , sporo pieprzu do smaku
sos beszamelowy :
- duża łyżka masła ,
- duża łyżka mąki ,
- 1 szklanka mleka 1,5% ,
- szczypta soli i mielonej gałki muszkatołowej do smaku
Do małego garnka wrzucamy masło i na nie wsypujemy mąkę , gałkę muszkatołową , sól , na małym ogniu podgrzewamy wszystko, mieszając, aż uzyskamy gładką masę do której stopniowo dolewamy mleko nie przestając mieszać aż do uzyskania konsystencji lejącego, gęstego sosu ( gdyby robił się zbyt gęsty można dolać więcej mleka ) . Muszle gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu , studzimy pod zimną wodą . Na patelni rozgrzewamy masło , smażymy na nim szpinak z wyciśniętym praską czosnkiem , gałką , solą , miodem i jogurtem .
Jak masa zgęstnieje , doprawiamy pieprzem do smaku , zdejmujemy z ognia . Wkruszamy ser z pleśnią , mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia . Każdą muszlę nadziewamy masa szpinakową i obficie polewamy beszamelem . Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 C z termoobiegiem do czasu aż wierzch lekko zacznie się przypiekać . Serwujemy na gorąco . Smacznego !