Miód z mniszka lekarskiego

5/5 - (1 vote)

Miód z mniszka lekarskiego 

Mniszek lekarski to roślina zdrowotna znana od stuleci . Szeroko stosowany w medycynie ludowej jako skuteczny lek na wszelkiego rodzaju infekcje górnych dróg oddechowych , stany zapalne , a także miażdżycę . Mniszek wspomaga także proces odchudzania dzięki swoim właściwościom żółciopędnym . Ta drogocenna roślina była kiedyś stosowana w kuchni jako surowiec do sałatek , a także syropów i miodów . Cenny miód z mniszka lekarskiego , to połączenie najlepszych właściwości zdrowotnych razem z walorami smakowymi ..co tu wiele pisać jest obłędnie smaczny , porównywalny do miodu pszczelego , cudowny na kanapki , naleśniki lub do deserów lodowych , a jednocześnie trzyma od nas grypę z daleka 🙂 Właśnie jest doskonały czas na przygotowanie tego boskiego nektaru , najlepsze kwiaty mniszka są w maju , gdyż nie zawierają goryczki 😉 Tak więc do dzieła !

miód z mniszka lekarskiego

Składniki :

IMG_3388IMG_3389

Kwiaty mniszka zbieramy w słoneczny dzień , z daleka od szosy , najlepiej na jakiejś pięknej zachwaszczonej łące lub u siebie w ogródku ( jeśli nie jesteśmy porządniccy i ich wcześniej nie usunęliśmy 😉 ) . Rozsypujemy na gazecie , gdzie muszą leżakować około godzinki , żeby pozbyć się czarnych robaczków -gotujemy miód , a on nie wymaga wkładki mięsnej 😉  Kwiaty nie mogą mieć ogonków – same główki . Po tym czasie szorujemy cytrynki , kroimy w kostkę razem ze skórką i wrzucamy do gara , zalewamy 3 litrami wody , doprowadzamy do wrzenia . Do wrzątku wrzucamy kwiaty mleczu i gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu .

IMG_3391IMG_3392

Mieszamy , zestawiamy z ognia i odstawiamy na dobę do chłodnego miejsca . Po tym czasie przecedzamy wszystko przez gazę , wywar stawiamy na kuchence i podgrzewamy , do ciepłego wsypujemy cały cukier , mieszamy i doprowadzamy do wrzenia . Gotujemy na małym ogniu przez około 2,5  godziny , co jakiś czas mieszając ale bardzo ostrożnie gdyż pod koniec gotowania miód ma tendencje do kipienia podczas mieszania i może nam urządzić niezły sajgon na kuchence 😉 Gdy zrobimy próbę kapnięcia kropli na spodek a ona zacznie gęstnieć podczas wystygania i przybierać konsystencję lejącego miodu , wtedy wyłączamy gaz , rozlewamy cenny specyfik na gorąco do słoików , zakręcamy i odstawiamy d ogóry dnem aż do wystygnięcia . Możemy nasze złote słoiczki przechowywać do kilku miesięcy w chłodnym pomieszczeniu .. 😉 Pychota 😉

IMG_3423IMG_3426

 

 

Odwiedź nas także tu:

6 thoughts on “Miód z mniszka lekarskiego”

        1. Miodu , użyć na pewno nie można , gdyż miód podczas gotowania straci swoje właściwości , a dodatkowo nie karmelizuje się jak cukier . Z cukrem trzcinowym nie próbowałam , ale w tym przypadku można spróbować . Co do tej białej śmierci , to nie wpadałabym w skrajność , nic w nadmiarze nie zaszkodzi , a miód z mniszka jest starą recepturą zielarską , poza tym nie jemy słoika na raz , tylko łyżeczkę lub dwie , podczas przeziębień , czy dla smaku od czasu do czasu . Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *