Papryka faszerowana wątróbką pod majonezem

Rate this post

Papryka faszerowana wątróbką pod majonezem

Jest to ciekawa propozycja dla amatorów podrobów. Wątróbka zapieczona z pachnącym wędzonką boczkiem , jest soczysta i pyszna . Całość ma ciekawy smak i z pewnością zaskoczy pozytywnie biesiadników . Doskonałe danie główne , jeśli jeszcze do niego podamy mizerię , to mamy kompletny obiadek .

papryka faszerowana wątróbką pod majonezem

Składniki na 6 porcji :

  • 0,5 kg drobiowej wątróbki
  • 3 białe papryki
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 cebule średniej wielkości
  • kawałek 4 -5 plastrów wędzonego sera np. rolady ustrzyckiej
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól , pieprz do smaku

DSC_0078DSC_0080

Cebulę obieramy , siekamy i podsmażamy na patelni na złoty kolor – musi być dość drobno pokrojona .Wątróbkę oczyszczamy i kroimy w kawałki średniej wielkości . Boczek także kroimy w kawałki podobnej wielkości jak wątróbka. Ser tniemy w kostkę -tak jak dwa poprzednie  . Wszystkie składniki przekładamy do miski dodając do nich , sól , pieprz , wyciśnięty czosnek , kminek , miód i wszystko mieszamy . Paprykę przekrawamy na pół i oczyszczamy z wszelkich błonek i nasion .

DSC_0081DSC_0083

Wypełniamy farszem i układamy na blaszce do pieczenia . Wierzch posypujemy bułką tartą . Wsuwamy do piekarnika i pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 160 C przez około 20 minut , po tym czasie wyjmujemy blaszkę i smarujemy wierzch papryk majonezem , ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 10 minut aż majonez się wytopi i utworzy z bułką tartą złocistą skórkę . Gotowe , serwujemy na gorąco , nie nadaje się do odgrzewania . Smacznego 😉

DSC_0085DSC_0086

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *