Pieczona ,faszerowana makrela

5/5 - (33 votes)

Pieczona, faszerowana makrela

Pieczona , faszerowana fetą i smażoną cebulką makrela jest po prostu obłędna . Kiedyś już miałam styczność ze świeżą makrelą ale wtedy robiłam na sposób kreolski i niestety mi jakoś nie podeszła . Ten przepis uważam za genialny ,a ryba wychodzi po prostu wyśmienita . Bardzo prosta w wykonaniu , najwięcej cierpliwości , wymaga filetowanie i usuwanie ości co przy odrobinie wprawy także nie jest trudne 😉 Polecam naprawdę miła odmiana na stole 😉 

składniki na 3 osoby :

  • 3 świeże makrele
  • 1/2 kostki sera feta
  • 2 młode cebule średniej wielkości
  • 1 łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka gałązek trybuli lub natki pietruszki
  • sól , pieprz cytrynowy  do smaku
  • olej do spryskania ryby
  • masło do wysmarowania formy

Makrele filetujemy zostawiając skórę . Wyciągamy ości . Każdy filet delikatnie solimy , doprawiamy  pieprzem . Cebulę siekamy naprawdę bardzo drobno , dodajemy do niej wyciśnięty  praską czosnek , miód i smażymy na patelni aż się zrumieni i całkiem zmięknie . Nie solimy gdyż dodamy ją do słonej fety . Po przestudzeniu łączymy smażoną cebulkę z fetą , trybulą , doprawiamy pieprzem i ugniatamy widelcem na pastę .



Tak przygotowane nadzienie wkładamy między dwa filety . Układamy na wysmarowanej masłem blaszce do pieczenia . Na górnym filecie nacinamy skórę i spryskujemy olejem , doprawiamy cytrynowym pieprzem . Wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika z funkcją opiekania . Pieczemy do czasu aż wierzch ryb będzie przyrumieniony . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami . Smacznego !

Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Pieczona ,faszerowana makrela”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *