Pieczony kurczak, ideał z piekarnika
Pieczony kurczak, jest jak bumerang , ciągle i niezmiennie wraca do naszej kuchni. Cała familia uwielbia tego złocisto czerwonego, przypieczonego ptaka o wyrazistym smaku. To niezawodna receptura, która sprawdza się od lat. Kiedyś przypadkiem wyczarowana, do dziś urzeka magią. Zresztą po co słowa Sam zerknij na zdjęci i jeśli jesteś mięsożercą to na pewno się nie oprzesz. Polecam, genialny i pyszny, a do tego bardzo prosty w wykonaniu.
składniki:
- kurczak o wadze około 1,5 kg
- 4 łyżki sosu BBQ
- 3 łyżki wędzonej słodkiej papryki
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 łyżki pasty z pieczonej papryki (jeśli nie masz, upiecz 2 czerwone papryki w piekarniku i zmiksuj blenderem 😉 )
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 2 łyżki soli – około, tą radę dostosuj do swojego gustu 😉
- 1 łyżka oleju
- sól, chilli do smaku ( my dajemy 3 łyżeczki chilli , ale lubimy ogień, Ty daj tyle ile lubisz 😉 )
- butelka po piwie, posłuży jako stojak 😉
Kurczaka oczyść z wszelakich niespodzianek, jak piórka, farfocle itp.. 😉 Osusz papierowym ręcznikiem. Sos BBQ, wędzoną paprykę, cukier, pastę z papryki, czosnek, sól, olej i chilli do smaku, wymieszaj w misce razem. Pod skórę kurczaka wciśnij pastę, jest to proste. Łyżką podważ skórę i łyżeczką wlej pastę, rozprowadzając po wszystkich zakamarkach. Jak już kurak sczerwienieje z maceracji, nałóż go na butelkę wypełnioną wodą 😉 Włóż go do piekarnika nagrzanego do 180 C i zmniejsz temperaturę do 160 C. Piecz przez 2 godziny, w razie potrzeby, osłoń skórę przed przypaleniem folią aluminiową. Serwuj na gorąco z dowolnymi dodatkami, zawsze jest genialnie pyszny 😉 Smacznego!