Placek z rabarbarem i kruszonką
Uwielbiam rabarbar , różowiutki kompocik z niego , a letni placek z nim to po prostu poezja .. Jest niezwykle słodki , a jednocześnie przyjemnie kwaśny , po prostu jedyny w swoim rodzaju . No i kojarzy mi się z dzieciństwem kiedy u babci w ogrodzie rosło go dużo , a my zrywaliśmy ogromne liście i robiliśmy z nich parasole, a łodygi obieraliśmy i maczając w cukrze wcinaliśmy na surowo … a świat był wtedy taki prosty , piękny i pachnący deszczem… 😉
Koniecznie zbierz :
nadzienie :
- 0,5 kg pęczek łodyg rabarbaru
- 0,5 szkl. cukru
- 6 goździków
ciasto :
- 2 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. oleju
- 5-6 całych jajek
- 2 łyżeczki od herbaty proszku do pieczenia
- 1 op. cukru waniliowego ( 20 g )
kruszonka :
- 1 kostka masła
- 1 czubata szklanka mąki
- 1 czubata szklanka cukru
Rabarbar obieramy , kroimy , zasypujemy cukrem i dodajemy goździki ( najlepiej zawinąć je w gazę -łatwo będzie wyjąć ) . To wszystko stawiamy na kuchence i zagotowujemy , nie dopuszczając do rozgotowania się rabarbaru . Goździki usuwamy , a całość studzimy .
Następnie wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i mieszamy razem mikserem ,aż do momentu uzyskania gęstego gładkiego ciasta ( gdyby wyszło Wam zbyt gęste można dodac trochę mleka ) . Składniki na kruszonkę wsypujemy do misy, wraz z posiekanym masłem i ugniatamy rękami ,aż zacznie robić się sypka , gdyby jednak robiła się klejąca dodajemy więcej mąki ,aż uzyskamy pożądany efekt . Smarujemy średnią blaszkę do pieczenia ciasta ( taką standardową 36 x 24,5 cm ) masłem i posypujemy bułką tartą ,żeby ciasto nie przyległo do blaszki . Wylewamy masę ciasta i rozprowadzamy łopatką po całej powierzchni , następnie układamy na wierzchu rabarbar i całość posypujemy kruszonką . Piekarnik podgrzewamy do 50 C i wstawiamy ciasto podnosząc jednocześnie temperaturę do 160 C . Pieczemy około 45-55min . Przed wyjęciem warto sprawdzić, poprzez nakłucie czy ciasto jest gotowe w środku . Czekamy aż lekko przestygnie i wcinamy -polecam podać z kulką lodów waniliowych ..