Po prostu pyszne, pieczone skrzydełka

4.9/5 - (13 votes)

Po prostu pyszne, pieczone skrzydełka

Pieczone skrzydełka są po żeberkach chyba jedną z większych słabości mojej rodzinki . Gorące z piekarnika , intensywnie doprawione , sprawiają ,że domownicy dostają skrzydeł biegnąc do stołu już od samego zapachu .  Mogły by być codziennie i nie znudziłby się ale niestety nie jest to produkt bardzo zdrowy i w nadmiernych ilościach mógłby spowodować , że skrzydła przestałby  unosić utuczonych domowników 😉 Tak więc robię je ale nie z przesadą , tak od czasu do czasu ..zachowując spory odstęp  😉 Mimo wszystko polecam , ta kombinacja przypraw jest naprawdę świetna a do tego parzenie ich przed pieczeniem skraca czas pieczenia i poprawia chrupkość skórki .

Składniki :
  • 1 kg skrzydełek drobiowych
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka chilli
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka mielonych ,suszonych pomidorów
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki maggi
  • 4 łyżki oleju (głębokie)
  • sól do smaku





Skrzydełka pozbawiamy lotek , rozcinamy na kawałki . Płuczemy w zimnej wodzie . W dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia , wyłączamy gaz , wrzucamy do niego skrzydełka i parzymy , przez około minutę . Wyciągamy , osuszamy papierowym ręcznikiem – oczywiście po przestudzeniu ,żeby siebie też , przez przypadek  nie sparzyć 😉  Solimy do smaku . W miseczce łączymy ze sobą paprykę , chilli, pomidory , miód,maggi i wyciśnięty praska czosnek . Tak powstałą marynatą pokrywamy skrzydełka .Chowamy na noc do lodówki , koniecznie w zamkniętym pojemniku bo czosnek jest bezwzględny nie tylko dla wampirów i zaatakuje każdego , kto tylko uchyli wrota lodówki 😉  Drugiego dnia wkładamy skrzydełka na blaszce do pieczenia , bardzo luźno ułożone tak żeby się nie stykały ze sobą w temperaturę 180 C . Pieczemy do momentu aż kolor skórki spełni Wasze oczekiwania . Dokładny czas trudo określić najlepiej zdać się na oczy 😉 Gotowe , podajemy na gorąco prosto z piekarnika , ideałem jest zaserwować je razem z frytkami 😉 Smacznego !

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *