Polędwiczki drobiowe zapiekane w sosie serowym z pieczarkami i boczkiem
Polędwiczki drobiowe zapiekane w pysznym, aksamitnym sosie serowym, okraszonym smakiem boczku i pieczarek.. Mniam, moja rodzinka jadła by to na okrągło. Nie jest fit ale jedzone z umiarem daje radość większą niż niejeden burger z Maca 😉 Danie proste i mega pyszne. Pasuje do wszystkiego a nade wszystko jest łatwe i szybkie w wykonaniu. Polecam, to naprawdę dobry posiłek na trudny dzień 😉
składniki na 3 osoby:
- 9 polędwiczek z kurczaka
- 8 pieczarek średniej wielkości
- 3 szalotki bananowe lub 1 cebula
- kawałek boczku wielkości około 2 pudełek zapałek 😉
- 1 opakowanie sera topionego w plastrach, cheddar
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej ( czubek noża 😉 )
- 200 ml słodkiej śmietany kremówki 30 % (jeśli użyjesz chudszej lub jogurtu, musisz zagęścić sos mąką )
- sól, pieprz czarny do smaku
- masło do smażenia
Polędwiczki oczyść i umyj w zimnej wodzie. Szalotki posiekaj, zrumień na maśle razem z pieczarkami i granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem do smaku. Boczek posiekaj drobniutko i wytop mocno na suchej patelni, tak aby stał się chrupki. Ser w plastrach, łyżkę masła, śmietanę i gałkę muszkatołową roztop mieszając na jednolitą masę.
Do naczynia do zapiekania wlej odrobine masy serowej, ułóż surowe, doprawione solą i pieprzem polędwiczki. Oprósz smażonymi szalotkami z pieczarkami, zalej reszta sosu i posyp prażonym boczkiem. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 10 minut. Po tym czasie serwuj z dowolnymi dodatkami 😉 Smacznego!