Pyszne marynowane jalapeno , przetwory
Uwielbiam marynowane papryczki jalapeno , zresztą nie tylko ja , także mój starszy syn . Chyba właśnie z tego powodu zaczęłam je uprawiać , jak zresztą wiele innych ostrych papryk. Poniższy przepis jest genialny . Wyszperałam go kiedyś na forum ostrych papryk Chilli-head i nieco zmodyfikowałam . Jalapeno wychodzi pyszne , nie za octowe nie za słone , a do tego pozostaje chrupkie , nie jest rozgotowane i rozmiękłe . Polecam , tym bardziej że świetnie się przechowują nawet bez pasteryzacji można je trzymać poza lodówką wiele miesięcy 😉
Składniki :
marynata :
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10 %
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżeczki soli
- 10 ziaren pieprzu
- 2 łyżeczki gorczycy
dodatkowo :
- papryczki jalapeno dowolna ilość
Papryczki jalapeno myjemy , kroimy w plastry lubianej grubości . Układamy w słoikach . Składniki na marynatę wkładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia . Gorącą zalewą , zalewamy słoiki z papryczkami. Zakręcamy i ustawiamy do góry dnem do wystudzenia.Przed konsumpcją należy odczekać przynajmniej tydzień , aż zalewa porządnie wniknie w kawałki papryki . Jalapeno nie wymaga pasteryzacji , świetnie się przechowują , nawet bez lodówki i zachowują chrupkość . Polecam , naprawdę pyszne 😉 Smacznego !