Sałatka z zielonych pomidorów z czosnkiem i bazylią – zimowe przetwory

4.7/5 - (3 votes)

Sałatka z zielonych pomidorów z czosnkiem i bazylią – zimowe przetwory 

Nadeszła jesień , nie wszystko zdążyło dojrzeć , a szkoda wyrzucać . Nie lubię tradycyjnych sałatek z zielonych pomidorów, więc wymyśliłam własny przepis . Ta wersja bardzo mi smakuje , domownikom także , więc jest ok. 😉 

IMG_0041 (640x427)

Potrzebne składniki :

5 l zielonych pomidorów ( małe wiaderko )                                                                                           1,5 szklanki octu                                                                                                                                          2 szklanki cukru                                                                                                                                          1 główka czosnku                                                                                                                                       1 torebka suszonej bazylii                                                                                                                          2 szklanki oleju                                                                                                                                               2 łyżki soli                                                                                                                                                       1,5 kg cebuli

IMG_0034 (640x427)

Pomidory płukamy i kroimy na pół ,a potem każdą połówkę w średniej grubości w paski . Cebulę obieramy i kroimy w podobne do pomidorów kawałki . Wszystko wrzucamy do miski . Czosnek obieramy , wyciskamy przez praskę i dodajemy do pomidorów i cebuli . Posypujemy wszystko bazylią , solą i cukrem . Dolewamy olej i ocet -mieszamy .

IMG_0035 (640x427)

 

Zostawiamy sałatkę na noc ,żeby puściła sok ( fajnie pachnie już na tym etapie 😉 ) . Na drugi dzień , przekładamy sałatkę do słoików, ugniatając lekko, zalewamy  sokiem ,który puściła i zakręcamy słoiki . Pasteryzujemy 15-20 minut . Gotowa ..ma fajny smak z nutką czosnku i bazylii .. 😉

IMG_0042 (640x427)

 

Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Sałatka z zielonych pomidorów z czosnkiem i bazylią – zimowe przetwory”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *