Schab po węgiersku z piekarnika-wędlina kanapkowa

4.9/5 - (46 votes)

Schab po węgiersku z piekarnika – wędlina kanapkowa

Pieczona wędlina nie jest niczym nowym , ani odkrywczym , ale uwierzcie , ten przepis powoduje , że schab jest mięciutki i soczysty .Doskonale sprawdza się na kanapki , nawet bez dodatków . Wędlinka siedziała u nas w lodówce tylko trzy dni , biorąc pod uwagę ,że nasza rodzinka liczy 4 osoby , to zniknięcie w takim czasie 2 kg schabu jest imponujące i świadczy samo , za siebie o jego smaku . Polecam , jest to chyba jeden z najsmaczniejszych wyrobów wędliniarskich jaki można sobie przygotować , bez większych trudności .

schab po węgiersku z piekarnika na kanapki

Składniki :

IMG_4190IMG_4191

Schab obcinamy ze wszystkich błon , tłuszczyków i innych zbędnych elementów . Do garnka wlewamy wodę ( daję taką prosto z kranu ) , około 2 l . W wodzie rozpuszczamy sól peklową , wrzucamy zmiażdżone ząbki czosnku i dodajemy 3 łyżki papryki ( jedna będzie potrzebna później ) ,cukier, wszystko mieszamy i zanurzamy w zalewie schab . Wstawiamy do lodówki na minimum 5 dni – co dziennie obracamy schab w zalewie . Po upływie tego czasu , wyjmujemy schab z zalewy , upychamy w siatkę wędliniarską , nacieramy łyżką papryki i olejem . Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 100 C i pieczemy w tej temperaturze 1,5 godziny – to właśnie pieczenie w tak niskiej temp. powoduje ,że zachowuje swoją soczystość i jest zwarty . Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy do wystygnięcia . Następnie przekładamy do lodówki i po kilku godzinach schab jest doskonały do użycia. Pychota polecam 😉

IMG_4311IMG_4312

 

Odwiedź nas także tu:

41 thoughts on “Schab po węgiersku z piekarnika-wędlina kanapkowa”

  1. witam,
    Wlasnie kupilem kilogram schabu i mam zamiar wykonac to cudo 🙂
    Rozumiem ze proporcje skladnikow adekwatnie zmniejszam.
    Pytanie… nie posiadam siatki wedliniarskiej (mieszkam w UK i ciezko tu dostac) czy moge uzyc ponczochy? Jak sie ona zachowa w piekarniku. A moze poprostu obwiazac jakims sznurkiem dosc ciasno? Jakies sugestie? Bylbym wdzieczny za podpowiedz bo bokiem mi juz wychodzi jedzenie „sztucznosci”, a cos mi sie wydaje ze zalapalem bakcyla i zaczne czesciej kombinowac ze swoimi wedlinami. Dziekuje i pozdrawiam.

    Maciek

    1. Lepiej użyć sznurka , jest on tylko dla nadania kształtu , jak go nie będzie -tragedii też nie będzie , pończocha może pod wpływem temperatury nie fajnie się zachować . Nie dziwie się , czasami te pseudo wędliny ze sklepu z wędliną nie mają wiele wspólnego . Życzę udanych eksperymentów 😉 Ona zawsze wychodzi , więc bez obaw 😉

    2. Maćku, siatka wędliniarska jest łatwiej dostępna niż Ci sie wydaje. Mieszkam w Irlandii, każdy rzeźnik jej używa. Jak potrzebuję zawsze dostaję (dosłownie). Inne wyjście – kupno w sklepie internetowym. Życzę powodzenia.
      Danusia

  2. Witam 🙂
    Mój schab jest już w piekarniku ponad 1 h – jak się go dotknie to nadal jest miękki, jakby w środku jeszcze nie doszedł. Na pewno 1,5 h wystarczy? – nie piekłam jeszcze w tak niskiej temp. wędliny, więc proszę o podpowiedź, z góry dziękuję :))

    1. Jeśli nie jest grubszy niż dłuższy , powinno wystarczyć , z tym że po wyłączeniu piekarnika , warto pozostawić schab w środku bez otwierania , aż do momentu przestygnięcia . Jak zrobiłby się zupełnie twardy przy nacisku palcem, to w środku byłby suchy . Pod dotykiem powinien być sprężysty .Pozdrawiam 🙂

      1. Dziękuję za szybką odpowiedź 🙂 Dodałam jeszcze 10 minut, bo rzeczywiście kupiłam taką grubą sztukę schabu, zostawiłam w piekarniku do wystygnięcia, potem na noc do lodówki i jutro zobaczymy efekt 🙂 pozdrawiam 🙂

    1. Spokojnie około tygodnia , pod warunkiem że w całości , a nie w plastrach . Pokrojona wędlina szybko się starzeje i wysycha . To domowy wyrób , więc co najwyżej lekko podeschnie z wierzchu , nie zrobi się oślizły bo nie zawiera nastrzyków z soji 😉

  3. Kupiłam 1,5 kg schabu i polędwicę wieprzową , 2 kg boczku i mam pytanie czy mogę zwiększyć ilość zalewy i upiec te mięsa tak samo jak schab?

  4. Schab, polędwica i boczek wyszły soczyste kruche i bardzo smaczne. To już jest mój ulubiony przepis na wędlinę do chleba. Dziękuję

    1. Czasami tak się zdarza , to zależy od jakości mięsa -jeśli było z marketu mogło być moczone lub zamrażane . Niestety nie zawsze i nie wszyscy mają dostęp do swojego – ja niestety też często korzystam z sieciówek 😉 Pozdrawiam 🙂

    1. Trzeba go obracać , żeby równo się parzył-piekł , inaczej z jednej strony będzie nieco twardszy , gdyż miejsce styku z blaszką zawsze ma nieco wyższą temperaturę . Pozdrawiam serdecznie 😉

    1. Około 30 -40 minut , kontrolując poprzez naciśnięcie mięsa w trakcie pieczenia delikatnie palcami . Jak się nie ugina powinna być dobra .

    1. Witam . Odrobinkę dłużej niż połowę podanego czasu , jeśli jest to kawałek krótki , średniej grubości . Jeśli jest cienki i długi to połowę czasu , ale zawsze czas pieczenia warto kontrolować i brać na niego poprawkę, bo każdy piekarnik , różnie piecze . Pozdrawiam i życzę pysznej wędlinki 😉

  5. Witam 🙂
    A 600g kawałek schabu tez trzeba piec 1,5h, czy wystarczy krócej?? Jeśli tak, to ile krócej?
    Dziękuję i pozdrawiam 🙂

    1. Witaj . Pierś jest jeszcze bardziej delikatna , no zazwyczaj dużo mniejsza od schabu , więc trzeba być bardziej czujnym 😉 Ale warto spróbować , jeszcze nie robiła , może poczynię i zamieszczę 😉 Pozdrawiam

  6. Hej Hej,

    Ja dostałam 3,5 kg schab wieprzowy, z kością. Nie ma serce tego kroić, w życiu nie widziałam tak imponującego kawałka mięcha, czy ja mogę wykorzystać ten przepis? Mogę upiec go z kością?
    Ale ile wtedy piec? Nie wiem ile waży kość… to można jakoś odgadnąć kiedy jest gotowy? Bardzo prosże o info, pozdrawiam, K

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *