Słodkie bułki z kruszonką

Rate this post

Słodkie bułki z kruszonką

Pyszne , słodkie bułki z chrupiącą kruszonką , doskonałe na śniadanie , z masełkiem , dżemem …lub miodem 😉 Najsmaczniejsze jeszcze ciepłe , kiedy są pachnące i mięciutkie …kubek kawusi lub mleka i wszyscy są w niebie 😉 Nieważne , czy to niedzielny poranek , czy sobotnia kolacja  😉

słodkie bułki z kruszonką

Składniki :

Kruszonka :

IMG_2808IMG_2809

Do wysokiego naczynia wsypujemy drożdże , cukier , dodajemy jedną łyżkę mąki i wlewamy ciepłe , ale nie gorące mleko . Odstawiamy przykryte czystą ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut . Po tym czasie przelewamy zaczyn do miski , dodajemy letnią wodę , całą resztę mąki ,roztopione masło , sól i wyrabiamy na gładka pulchną masę , aż zacznie odchodzić od dłoni ( ja do wyrabiania używam automatu do chleba ) , gdyby ciasto było zbyt  zwarte- twarde , można dolać troszkę wody . Gotowe ciasto przekładamy do miski oprószonej mąką i odstawiamy nakryte ściereczką do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce . W między czasie rękami wyrabiamy wszystkie składniki na kruszonkę , ma być sypka ( masło używamy jak do ciasta kruchego , nie roztopione ) jeśli jest kleista dodajemy więcej mąki i cukru , aż do momentu gdy zacznie się kruszyć 😉  . Następnie po upływie 30 minut , formujemy ciasto w gruby walec i dzielimy na 10 porcji ( jak na zdjęciu ) , z tych porcji toczymy kuleczki , prószymy mąką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut . Wyrośnięte kulki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i tępa stroną noża wykonujemy głębokie nacięcie , prawie do samego końca , smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką .  Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C i pieczemy 20 minut . Studzimy na kratce .

IMG_2812IMG_2816

 

 

 

 

 

Odwiedź nas także tu:

3 thoughts on “Słodkie bułki z kruszonką”

  1. Bułeczki jak marzenie ,idealne jak z cukierni ,wyrośnięte ,rumiane
    Zjadłabym nie jedną taką bułeczkę …skuszę się na nie i upiekę
    Przepis trafił do ulubionych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *