Spaghetti a’la bolognese – szybki obiad
Spaghetti a’la bolognese , to obiad ,który ratuje mi życie , kiedy nie mam czasu albo zwalą mi się nieoczekiwani goście 😉 Zawsze smakuje wyśmienicie , nie bez powodu ta włoska receptura rozsławiła się na cały świat . Proste i mega szybkie w wykonaniu , oczywiście wiadomo ,że moja wersja nie jest , tą oryginalną , dlatego ma dopisek a’la , przecież włoszką nie jestem 😉 Tajny składnik , czyli cynamon , dodaje specyficznego smaku podkreślając bazylię , ale nie dominuje potrawy .Podsumowując , jest to danie , którym nie pogardzi nikt , posypane parmezanem lub innym tartym serem jest genialne 😉
Składniki :
- 1 opakowanie mięsa mielonego wieprzowo -wołowego ( 0,5 kg )
- 1 puszka pomidorów krojonych
- kawałek marchewki
- 1/2 małej cebuli
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1,5 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- troszkę mniej niż 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
- sól , ostra papryka do smaku
Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach , cebulę kroimy , podsmażamy na oleju , dodajemy mięso mielone, cynamon i smażymy tak długo , aż się przypiecze . Do złocistego mięsa wlewamy pomidory z puszki , wsypujemy bazylię , czosnek , sól i paprykę do smaku . Smażymy do momentu , aż pomidory się rozpadną , odrobinkę podlewamy wodą ( około 1/2 szklanki ) i dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego . Dusimy pod przykryciem , aż sos się zagęści . Podajemy z makaronem , obficie posypane tartym serem 😉 Smacznego !