Sycąca zupa „Zimowy Gar”, gorący obiad

5/5 - (1 vote)

Sycąca zupa „Zimowy Gar”, gorący obiad

Pyszny „Zimowy Gar” zrobisz dosłownie ze wszystkiego, ale najlepiej żeby nie zabrakło w nim dwóch podstawowych składników. Kiełbasy i kapusty białej-słodkiej i kiszonej lub wody z kiszonych ogórków ;). To taki trochę czyściciel lodówki, ale idealny na mroźne dni. Moje chłopaki uwielbiają tą zupę co mnie bardzo cieszy bo jest szybka w wykonaniu. Do tego wystarczą świeże domowe bułeczki i nikt nie marudzi…a lodówka czysta i wysprzątana z resztek warzyw, kiełbasianych „dupek” itp. niedocenianych dobroci 😉 Polecam tą niskobudżetową, smaczną potrawę nie tylko w imię zasady, żeby nie marnować jedzenia ale przede wszystkim z uwagi na smak 😉 Proporcje składników są dowolne i nie wpływają jakoś szczególnie na smak, pod warunkiem że są wymiksowane 😉 Tak więc gotuj z tego co masz… 😉

składniki na około 4-5 osób:

  • resztki kapusty białej lub pekińskiej (każda kapusta świeża się nada 😉 )
  • kapusta kiszona około 2-3 garści lub 1,5 szklanki wody po kiszonych ogórkach (można też dodać oba warianty razem jak lubisz kwaśniejszą wersję 😉 )
  • kiszone ogórki (jeśli masz jakieś dwa lub dużego jednego 😉 )
  • resztki kiełbas, szynki, wędlin, dowolnego gatunku – takie jakie lubisz lub masz pod ręką
  • skórki po wędzonym boczku lub boczku dla smaku
  • 2 średniej wielkości cebule (obojętnie czy czerwone czy białe )
  • seler, pietruszka, marchewka – cokolwiek z nich masz lub wszystkie razem 😉
  • 3-4 ziemniaki średniej wielkości
  • 1 łyżka smalcu najlepiej gęsiego lub kaczego ale wieprzowy też spoko 😉
  • 3 duże ząbki czosnku świeże lub z kiszonych ogórków
  • kawałek chrzanu (najlepiej kiszonego z ogórków ale świeży też może być )
  • liście laurowe ( 4-5 szt.)
  • ziele angielskie ( 6-7 kulek)
  • 2 płaskie łyżeczki mielonego lub całego kminku
  • cukier, sól, pieprz czarny do smaku
  • optymalnie świeży majeranek do posypania 😉 (można zastąpić suszonym)
  • 2,5 l wody lub bulionu (tak na oko bo jeśli lubisz rzadszą to wlej więcej)




Wszystkie resztki kapust posiekaj drobniutko, kiszoną również. Wsyp do garnka w którym chcesz gotować zupę. Najlepiej taki około 5 l, żeby zawartość miała miejsce się gotować i nie kipiała. Cebulę i wszystkie resztówki wędlin, kiełbas.. itp. , pokój w kawałki i podsmaż porządnie na smalcu. Następnie przesyp na gorąco, prosto z patelni do garnka z kapustą. Dorzuć marchew, selera, pietruszkę (cokolwiek z nich masz w ilości jaką lubisz 😉 ). Na koniec pokrojone lub starte na tarce kiszone ogórki, wyciśnięty praską czosnek, chrzan, liście laurowe, ziele, kminek, skórki wędzone lub boczuś 😉 Wlej wodę po kiszonych ogórkach, wodę zwykłą lub bulion, sypnij solą i cukrem do smaku. Nakryj pokrywką i gotuj na małym ogniu około 60 minut. Po tym czasie wsyp obrane i pokrojone ziemniaki i podgotuj jeszcze około 10 minut żeby zrobiły się miękkie. „Zimowy Gar” to zupa , którą serwuj na gorąco, doprawioną czarnym pieprzem i siekanym świeżym majerankiem 😉 Smacznego!

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *