Szkockie jaja

Rate this post

Szkockie jaja

Jaja po szkocku to potrawa sięgająca swymi korzeniami okolic roku 1700 , choć różnie podają poszczególne źródła . Doprawiane w dość dowolny sposób ( z dodatkiem ziół , musztard itp )  , zawsze otulone mięskiem mielonym , smażone w głębokim tłuszczu w panierce z bułki tartej . Pewnym jest ,że w pubach w Szkocji i Anglii dostaniemy je bez problemu jako lokalne, piwne przekąski , zwyczajowo podawane na zimno . Nam smakowały także na gorąco i to nawet bardziej , a polane ciepłym sosem koperkowo- musztardowym były palce lizać 😉 Polecam to ciekawa i niezwykle smaczna potrawa , odmienna od naszej polskiej kuchni , a jednocześnie bardzo do niej zbliżona . 

szkockie jaja

Składniki :

  • mięso mielone ( około 0,4 kg w zależności ile jaj chcemy opakować )
  • 5-6 jajek średniej wielkości
  • 1 cebulka – średnia
  • 1 łyżeczka  koncentratu
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • sól , pieprz do smaku
  • bułka tarta do otoczenia

sos :

  • 2 kopiaste łyżki musztardy łagodnej ( miodowej )
  • 1 łyżka masła
  • 1 kostka bulionowa drobiowa
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 pęczka koperku
  • 100 ml słodkiej śmietanki 12 %
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz do smaku

IMG_7445

Jajka gotujemy na twardo , studzimy , obieramy ( jedno zostawiamy surowe )  . Mięso mielone przekładamy do miski , dodajemy jedno jajko i 2 łyżki bułki tartej , sól , pieprz , musztardę , koncentrat , a na koniec starta na tarce o grubych oczkach cebulkę . Wszystkie składniki wyrabiamy na gładką masę . Każde ugotowane jajko , otulamy -owijamy mięsem mielonym , tak ,żeby znalazło się w środku . Obtaczamy w bułce tartej i smażymy w głębokim oleju , aż ładnie się zrumienią .

IMG_7446

Wyciągamy , układamy szkockie jaja na papierowym ręczniku do odsączenia nadmiaru tłuszczu . Do rondelka wkładamy masło , musztardę , wyciśnięty praską czosnek , miód, rozkruszoną kostkę rosołową i całość podgrzewamy , aż masło się roztopi i połączy ze wszystkimi składnikami . Jak sos zacznie lekko bulgotać , cały czas mieszając dodajemy śmietankę . Jak konsystencja będzie już gładka i jednolita , zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy posiekany koperek , doprawiamy pieprzem . Sos nie wymaga soli bo zazwyczaj ma jej dość z musztardy i kostki rosołowej . Podajemy do szkockich jaj i np pure ziemniaczanego 😉 Smacznego

IMG_7447

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *