Tilapia z patelni z chilli i limonką

5/5 - (9 votes)

Tilapia z patelni z chilli i limonką

Tilapia z patelni , jest bardzo szybkim rozwiązaniem obiadowym 😉 Smaczna ryba , dość chuda , cudownie podkreślona słodkawym chili i lekko kwaśną limonką . Takie proste przepisy są zazwyczaj najlepsze . Rybka , obojętnie jaka powinna gościć w naszych jadłospisach chociaż raz w tygodniu . Serwowana z surówką z młodej kapusty i młodymi ziemniakami lub frytkami . Moja rodzinka w większości uwielbia ryby , a w mniejszości cóż z większym lub mniejszym marudzeniem , też w końcu zjadają 😉 Polecam , przepis prosty i niezawodny , a naprawdę smak jest zaskakujący i lekki .

składniki na 3 osoby :

  • 6 małych filetów z tilapii ( użyłam mrożonych , każdy wielkości środka dłoni )
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 1/2 łyżeczki suszonego chilli , płatki
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka , płaskie brązowego cukru
  • 3 łyżeczki słodkiego sosu chilli
  • sól do smaku
  • 2 łyżki klarowanego masła do smażenia

Filety rozmrażamy , płuczemy pod bieżącą zimną wodą , osuszamy papierowym ręcznikiem . Solimy do smaku . W małej miseczce łączymy ze sobą słodki sos chilli , sok z limonki , cukier , chilli ,kolendrę ,  mieszamy aż powstanie gładka marynata . Nacieramy każdy filet z obu stron i odstawiamy na około 20 – 30 minut do lodówki . Po tym czasie wyjmujemy i smażymy na maśle  z obu stron na lekko złoty kolor . Masło dodaje specyficznego , delikatnego smaku filetom  . Zazwyczaj wystarcza po 3-4 minuty z każdej strony . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami , świetnie smakuje w towarzystwie z surówki z młodej kapusty . Smacznego !


Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *