Toskańskie smażone tosty z nadzieniem

Rate this post

Toskańskie smażone tosty z nadzieniem

Czasami w kuchni wieje nudą lub po prostu brak czasu , na czary . Toskańskie tosty, to danie znalazłam kiedyś w jakiejś taniej książce kucharskiej , chyba z serii „kuchenna półeczka ” cokolwiek , komukolwiek to mówi … Generalnie pisało iż w Toskanii jest to jedno z ulubionych śniadań , nie wiem , nie byłam , więc nie potwierdzę . Z całą pewnością mogę stwierdzić ,że moi chłopcy zakochali się w nim od pierwszego ugryzienia 😉 Cóż ser w tym wypadku mozzarella , salami i oczywiście smażony , chrupiący chleb… nie mógł nie trafić w ich gusta 😉 Polecam , jako smaczne śniadanie lub kolację . Szybkie , tanie i pyszne !

Składniki  na 2 osoby :
  • 4 kromki chleba pszennego , tostowego
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 1 kulka mozzarelli
  • 4 plastry salami
  • siekane oliwki z zalewy
  • sól do smaku
  • oliwa do smażenia

Mleko mieszamy z surowymi jajkami do powstania jednolitej masy , solimy do smaku  . Chleb tostowy składamy , przekrawamy na trójkąty . Każdy trójkąt nadziewamy plastrem mozzarelli , salami i odrobina siekanych oliwek . Zgniatamy kanapkę ręką , tak żeby się domknęła i rozpłaszczyła .



Układamy w głębokim naczyniu i zalewamy masą mleczno-jajeczną . Obracamy tosty kilkakrotnie , aż się porządnie nasączą . Smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek , na złocisty kolor z obu stron . Serwujemy na gorąco . Smacznego ! 😉

 

Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Toskańskie smażone tosty z nadzieniem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *