Wiejski kapuśniak na kiełbasie z młodej kapusty i ziemniaków

4.7/5 - (3 votes)

Wiejski kapuśniak na kiełbasie z młodej kapusty i ziemniaków

Pyszny wiejski kapuśniak na kiełbasie z młodej kapusty i ziemniaków , to jest jedna z moich ulubionych zup sezonowych . Można oczywiście użyć kurczaka , osobiście robiłam nawet na podsmażanym kuraku , ale ten na kiełbasie ma taki dla mnie najfajniejszy smak 😉 Ogólnie u nas w domu to ja jestem zupożercą , reszta patrzy na moją pasję do zup z politowaniem i przymrużeniem oka . Od czasu do czasu , uda mi się któregoś domownika przekonać do zupy ale zazwyczaj sporadycznie , a szkoda bo zupy są zdrowe i lepiej trawione przez nasz brzuch od większości innych dań . Polecam , lekki , aromatyczny kapuśniak 😉 

składniki na garnek 3 l :

  • 3 kiełbaski śląskie
  • 6-7 malutkich młodych ziemniaków
  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 3 – 4 młode marchewki , średniej wielkości
  • 2 cebule
  • mały kawałek selera korzeniowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól , pieprz do smaku
  • natka pietruszki do podania

Ziemniaki obieramy , najlepiej skrobiąc żeby zostawić jak najwięcej składników odżywczych . Bardzo młode i świeże można zostawić ze skórką , tylko porządnie umytą 😉 Kapustę szatkujemy , marchewkę obieramy i kroimy w plasterki . Selera tniemy w drobne kawałki , a ziemniaki zazwyczaj zostawiam całe lub kroję na połówki 😉  Kiełbasę kroimy na kawałki i na suchej teflonowej patelni wytapiamy  nadmiar tłuszczu , smażąc razem z drobno pokrojoną cebulką  .



Jak już się wszystko mocno zrumieni przekładamy do garnka, starając się zostawić tłuszcz na patelni  . Dodajemy kapustę , zmiażdżony praską czosnek ,selera , marchewkę , ziemniaki , 1,5 – 2  l wody ( w zależności jak gęstą lubicie 😉 )  , doprawiamy solą do smaku i gotujemy . Jak już wszystkie składniki będą miękkie zupa jest gotowa . Serwujemy na gorąco obficie posypaną mielonym czarnym pieprzem i odrobiną natki pietruszki . Odgrzewana jest zawsze tylko lepsza .. 😉 Smacznego !

Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Wiejski kapuśniak na kiełbasie z młodej kapusty i ziemniaków”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *