Wieprzowa wątroba po bretońsku

5/5 - (36 votes)

Wieprzowa wątroba po bretońsku 

Po prostu genialny sposób, na wątrobę , nawet jeśli ktoś za nią nie przepada , to i tak da radę zjeść – może nawet ze smakiem . Mnie , ten przepis po prostu zachwycił , dostałam , a raczej podpatrzyłam go dość dawno , u znajomego . Nie wiem skąd go miał , podobno też od kogoś zgapił i tak , co dobre trwa i drogą od  gara,  do gara wędruje po świecie 😉 Delikatna wątróbka , całkowicie traci swą goryczkę w tym pysznym sosie , a zyskuje aromat jabłek i majeranku , no i ten apetyczny wygląd , nic jej nie pobije 😉 

wieprzowa wątroba po bretońsku

Składniki :

  • 1 kg wieprzowej wątroby ( może być wołowa )
  • 4 duże cebule
  • 4 średnie jabłka
  • 1/2 główki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżka mielonych suszonych pomidorów ( lub łyżeczka koncentratu )
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 płaskiej łyżeczki startej gałki muszkatłowej
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 2 łyżki cukru
  • sól do smaku ( łyżeczka -płaska )

IMG_7572IMG_7575

Cebule obieramy i kroimy w cienkie piórka , jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki . Czosnek obieramy i każdy ząbek miażdżymy nożem ( rozgniatamy ) -nie kroimy . W głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju , podsmażamy na nim cebulę z czosnkiem, aż zmięknie , dodajemy jabłka , podsmażamy . Kiedy wszystko będzie zrumienione , dolewamy pomidory , dorzucamy tymianek , gałkę , cukier , sól , obie papryki i majeranek . Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż wszystko ładnie zmięknie i się połączy ( około 10-15 minut ) . Na osobnej patelni podsmażamy krótko ( ma być obsmażona ale w środku surowa ) , pokrojoną na małe kawałki – takie grubości około  2 cm ,wątrobę , po czym przekładamy do gorącego sosu , mieszamy , doprowadzamy do wrzenia , gotujemy 2 minuty – wyłączamy gaz  i pozostawiamy pod przykryciem około 10 minut , żeby wątróbka doszła ( przestała być krwista ) , ale się nie wysuszyła . Jeszcze mała uwaga na koniec , wątroba nie może być  solona podczas smażenia, bo zrobi się twarda . Podajemy z pieczywem lub wedle uznania . Jest pyszna nawet sama  😉 . Smacznego !

IMG_7576IMG_7577

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *