Wigilijne pierogi ruskie

Rate this post

Wigilijne pierogi ruskie

To klasyka w pełnym wydaniu , jedno z obowiązkowych dwunastu dań na naszym Wigilijnym stole. Nie wyobrażam sobie świąt bez tych pierożków , są pyszne i smakują o każdej porze roku , ale najlepiej na Wigilię z kubkiem czerwonego barszczu , w blasku świec i zapachu igieł z choinki .. 😉

Wigilijne pierogi ruskie

Składniki na farsz

  • 2 kliniki twarogu półtłustego ( około 0,5 kg )
  • 6-7 ziemniaków
  • 4 cebule
  • sól , pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • masło do odsmażenia

ciasto :

IMG_1342IMG_1343

Ziemniaki obieramy i gotujemy -odstawiamy do ostygnięcia . Cebulkę obieramy , kroimy i szklimy na maśle do uzyskania złocistego koloru . Po tym czasie mielimy na maszynce o drobnych oczkach razem z twarogiem i cebulą . Całą masę solimy , pieprzymy , dosypujemy cukier i dokładnie mieszamy . Nie żałujmy pieprzu ,żeby pierogi nie były bez smaku . Farsz odstawiamy na godzinę do lodówki .

IMG_1344IMG_1362

W między czasie przygotowujemy ciasto na pierogi . Do dużej miski wsypać i wlać wszystkie składniki na ciasto i wyrobić na gładką masę , musi odchodzić od rąk , jeśli trzeba można dolać wody (jeśli zbyt mało sprężyste ) lub dosypać mąki ( jeśli zbyt rzadkie )  , rozwałkować i powycinać kwadraty . Bierzemy w rękę jeden kawałek , ciasta i nakładamy łyżeczkę farszu,składamy brzegi i zaklejamy , dociskając widelcem .

IMG_1365IMG_1366

Tradycyjnie już proszę ,aby  każdy czytający wykazał się ogromną wyobraźnią, bo nie umiem procesu zlepiania inaczej opisać :( Przepraszam . Odkładamy na posypany mąką blat lub metalowe tacki grillowe , w między czasie zagotowujemy wodę w bardzo dużym garnku , tak żeby pierogi miały w nim luz i wrzucamy pierożki na wrzątek , pojedynczo , to się nie posklejają -mieszamy po chwili , delikatnie drewnianą łyżką , żeby nie pokaleczyć  , jak wypłyną są gotowe . Ja dodatkowo po ostygnięciu odsmażam je na patelni koniecznie na maśle , i dodaję podpieczonej cebulki prażonej ..pychota  ;)

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *