Zapiekane naleśniki faszerowane kiełbaską , pod beszamelem
Zapiekane naleśniki , to smaczne danie , nie tylko na słodko , ale także w słonym wydaniu . Zapiekane z mięsnym farszem , są po prostu pyszne , a do tego syte . Czasami jak się wciągnie jednego , to po prostu ruszać się nie można .. nic tylko się toczyć lub leżeć i pachnieć… 😉 Farsz z kiełbaski , także ma w naszym domu swoich zwolenników , gdyż jest pikantny ,delikatnie czosnkowo-ziołowy , kremowy i co tu wiele pisać , po prostu pyszny .. 😉 Farszu , można także używać jako sosu do makaronu -świetnie się do tego nadaje, więc jak wyjdzie go zbyt dużo , następnego dnia także znajdzie swoje zastosowanie w porze obiadu 😉 Proste , ze zwykłych dostępnych zazwyczaj pod ręką składników .. 😉
Składniki :
ciasto naleśnikowe :
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 jajko
- szczypta soli i cukru
Farsz do naleśników :
- 3 małe kiełbaski śląskie ( około 250-300 g)
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 średnia cebula czerwona
- 2 łodygi selera naciowego
- 5 pieczarek
- 200 ml słodkiej śmietanki
- 1 łyżeczka mąki do zagęszczenia
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 2 ząbki czosnku
- 1/ łyżeczki tymianku i oregano
- sól i szczypta cukru do smaku
- kilka plastrów żółtego sera ( około 5 szt )
sos beszamelowy
- duża łyżka masła ,
- duża łyżka mąki ,
- 0,5 szklanki słodkiej śmietanki 12%
- 0,5 szklanki mleka 1,5% ,
- szczypta soli i mielonej gałki muszkatołowej do smaku
Przygotowujemy beszamelowy sos -do małego garnka wrzucamy masło i na nie wsypujemy mąkę, na małym ogniu podgrzewamy wszystko, mieszając, aż uzyskamy gładką masę do której stopniowo dolewamy mleko i śmietankę nie przestając mieszać ,aż do uzyskania konsystencji lejącego, gęstego sosu ( gdyby robił się zbyt gęsty można dolać więcej mleka lub śmietanki ) doprawić solą i gałką muszkatołową .Następnie przygotowujemy ciasto na naleśniki , czyli wkładamy do miski wszystkie składniki na ciasto i dokładnie mieszamy mikserem lub łyżką ,aż się połączą – ciasto powinno być rzadkie i lejące ,żeby naleśniki były cienkie , jeśli wychodzi zbyt gęste -dolewamy więcej wody 😉 Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z minimalną dawką tłuszczu , tak rozlewając ciasto by było jak najcieńsze -odstawiamy do wystygnięcia .
Przygotowanie farszu , rozpoczynamy od pokrojenia wszystkich składników w kostkę – drobną , im mniejsza , tym bardziej zwarty będzie farsz . Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju ( malutką , gdyż kiełbaska odda trochę tłuszczu ) , wrzucamy kiełbaskę i cebulkę i smażymy na złocisty kolor , po około 6 minutach dodajemy pozostałe warzywa , mieloną paprykę słodką i ostrą , czosnek wyciśnięty praską i smażymy jeszcze 6-7 minut , mieszając .
Po tym czasie podlewamy wszystko 1/2 szklanki wody i pozwalamy się poddusić na mniejszym ogniu około 6 minut , następnie dolewamy śmietankę z rozmąconą mąką , dodajemy tymianek, oregano , sól ,cukier i gotujemy mieszając aż do uzyskania gęstego farszu -odstawiamy do przestygnięcia .
Teraz zabieramy jeden płat naleśnika , układamy na nim kawałek sera , dużą łyżkę farszu i zamykamy w kopertkę ( taki mały pakunek 😉 ) , układamy na blaszce na plasterkach masła . Na wierzchu każdego naleśnika z farszem , układamy kawałek sera i wszystko zalewamy beszamelem .Zapiekamy w piekarniku 20-30 minut w temperaturze 180 C . Smacznego , zapiekane naleśniki gotowe !