Zapiekanka z brukselki – prosta , zdrowa

Rate this post

Zapiekanka z brukselki – prosta , zdrowa 

Zapiekanka z brukselki , zapewne wywoła u niektórych gęsią skórkę , to warzywo ma sporo przeciwników , jeśli chodzi o smak ,ale ja i moja rodzina do nich nie należymy . Brukselka to zdrowe i pyszne warzywo jeśli  przyrządzi się je umiejętnie jest też mniej kaloryczna od pozostałych . Przepis o tyle dobry ,że na drugi dzień , zapiekankę , możemy pokroić i odgrzać na masełku , podsmażając na złoty kolor , jest wtedy jeszcze smaczniejsza . 

zapiekanka z brukselki

Składniki na 6 średnich kokilek  :

  • 1 kg świeżej brukselki ( mrożona się rozpada )
  • 1 płaska łyżka cukru ( do gotowania brukselki , pozbawi ją goryczki )
  • 5 jajek
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • kawałek wędzonego boczku ( około 150 g )
  • sól , pieprz do smaku , szczypta czosnku granulowanego i Vegety
  • twardy żółty ser do posypania

IMG_0643 (640x427)IMG_0647 (640x427)

W garnku zagotowujemy wodę , do bulgoczącej wrzucamy brukselkę ( wtedy zachowa śliczny intensywnie zielony kolor po ugotowaniu ) , dokładamy cukier , solimy i dodajemy 2-3 łyżeczki Vegety . Gotujemy brukselkę do miękkości , odcedzamy z wody i układamy w kokilkach ( jak na zdjęciu ) .

IMG_0649 (640x427)IMG_0651 (640x427)

Boczek roimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni ( bez tłuszczu , powinien wytopić się z boczku ) , przekładamy na brukselkę . Jajka wybijamy do miski , dodajemy jogurt grecki , sól , pieprz i roztrzepujemy trzepaczką na jednolitą masę . Masą jajeczną zalewamy kokilki z brukselką i wstawiamy do piekarnika na 160 C . Pieczemy około 20-30 minut , aż zapiekanki zwiększą swoja objętość ( troszkę urosną ) i zaczną się złocić na brzegach . Wyłączamy , posypujemy startym na drobnych oczkach serem i gotowe 😉 Super zamiast ziemniaków do obiadu z mięskiem lub jako samodzielny wegetariański posiłek . Smacznego !

IMG_0666 (640x427)zapiekanka z brukselki

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *