Zapiekanka ziemniaczana ze śmietaną i serem
Na pewno nie jest to dietetyczne danie, ale nie codziennie trzeba być na diecie , ja jestem na diecie dwa razy w tygodniu i to wystarcza 😉 Dietetyczne nie , ale absolutnie niekwestionowanie pyszne ..no bo czego tu nie kochać ..sera , masła , duszonego pora ..i pysznego ziemniaczka 😉 Ja tam po prostu wtrząchnę sobie taką pysznotę z kielonkiem winka , co by jeszcze kaloryczniej było …a o odchudzaniu to pomyślę za parę dni jak na obiad zrobię coś okrutnego , jak np ogórkową za która nie przepadam 😉
Składniki na 2-3 kokilki :
- 2 ziemniaki średniej wielkości
- 1 kawałek pora ( biała część )
- śmietanka słodka 12 % ( będziemy lać na oko )
- 2-3 łyżki jogurtu greckiego
- 2-3 łyżki tartego sera żółtego
- sól , pieprz, mielona gałka muszkatołowa do smaku
- masło do kokilek
Ziemniaki obieramy , siekamy nożem drobno ( nie ucieramy , nie kroimy ) . Pora kroimy drobniutko i mieszamy razem z posiekanymi ziemniakami , dodając do nich sól , gałkę muszkatołową i pieprz do smaku . Kokilki smarujemy masłem od środka i układamy w nich ziemniaki mieszane z porem i przyprawami , zalewamy śmietanką , ale tak , żeby nie zakryć warzyw . Na warzywach układamy kawałek masełka .
Jogurt grecki mieszamy z serem i nakładamy na wierzch każdej z kokilek , zapiekamy w piekarniku w temperaturze około 160 C przez około 30 -35 minut . Ziemniaczki doskonale się dopiekają , są miękkie i aromatyczne . Doskonały dodatek do mięs lub kolacja 😉