Zapiekanka ziemniaczano-buraczkowa z boczkiem

Rate this post

Zapiekanka ziemniaczano- buraczkowa z boczkiem 

Zapiekanki to zawsze dobry pomysł , szczególnie , gdy wszyscy chcą jeść , a ja chcę np. popisać na blogu , a to danie wymaga tylko kilku chwil przygotowania , a potem w piekarniku robi się samo 😉 Ta powstała , kiedy na obiad miały być kotlety mielone , a mi nie chciało się gotować ziemniaków i gotować , a potem smażyć z boczkiem buraków do tego wszystkiego..więc wrzuciłam wszystko co istotne do jednego gara i powstała taka zapiekara , ze wszyscy wtrząchnęli ją szybciej od kotletów , co u nas w domu jest rzadkością 😉 Polecam , naprawdę fajna sprawa .

zapiekanka buraczkowo-ziemniaczana

Składniki na 6 kokilek :

  • 4 duże buraczki -surowe
  • 4 ziemniaki -duże , surowe
  • 6 plastrów boczku wędzonego – najlepiej swojskiego lub kopconego
  • 1 łyżka smalcu do natłuszczenia foremek
  • sól , pieprz , czosnek granulowany
  • 1 kostka bulionowa o smaku wędzonki

IMG_0947 (640x427)IMG_0948 (640x427)

Buraczki obieramy ze skory i kroimy w cienkie plastry ( muszą być cienkie , żeby się dobrze upiekły ) , ziemniaki tak jak buraki , obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plasterki . Kokilki do pieczenia smarujemy od środka smalcem , układamy w nich na przemian : ziemniak,burak,ziemniak,burak..itd.. warstwowo ( jak na zdjęciach ) , każda warstwę lekko soląc i pieprząc . Kostkę bulionową rozprowadzamy w około 0,5 l wrzątku i wlewamy do kokilek z ziemniakami i warzywami -nie mają tonąc , mają być tylko lekko podlane ( tak po 2-3 łyżki od zupy do każdej kokilki )  .Na wierzchu każdej układamy plaster boczku i wsuwamy do piekarnika , pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 160 C , bez termoobiegu . Po tym czasie zapiekanki są gotowe , pyszne i aromatyczne ..doskonałe do mielonego i nie tylko . Gotowe …. 😉 Pozdrawiam .

IMG_0949 (640x427)IMG_0950 (640x427)

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *