Żeberka po polsku , pieczone na cebuli z rękawa

4.3/5 - (15 votes)

Żeberka po polsku  , pieczone na cebuli z rękawa

Żeberka to jedna z moich ulubionych części świni . No oczywiście, można by powiedzieć że ładniejszy jest sympatyczny, różowy ryjek , ale na pewno nie smaczniejszy 😉  Wracając do żeberek , ten przepis jest jednym z najprostszych i chyba także smaczniejszych jakie znam . Oczywiście dobre są wszelakie BBQ itd. ale nasze polskie z piekarnika, też wymiatać potrafią . Pieczenie w rękawie ,czy w woreczku , zapobiega wysuszeniu mięsa i nie trzeba tyle przy nim biegać i doglądać . Polecam , bo to prosta i smaczna potrawa .

Składniki :

  • 1 kg żeberek wieprzowych, ekstra mięsnych
  • 2-3 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki maggi
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka mielonego, czarnego pieprzu
  • 1 łyżka – płaska , granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • sól do smaku
  • smalec wieprzowy
  • długie wykałaczki

Żeberka myjemy , dzielimy na porcje , osuszamy papierowym ręcznikiem . Solimy . W miseczce mieszamy maggi, miód, pieprz, czosnek i musztardę . Powstałą marynatą pokrywamy żeberka i odstawiamy na noc do lodówki . Następnego dnia obieramy cebulę, czosnek  i kroimy na duże kawałki , wkładamy do woreczka do pieczenia lub rękawa . Żeberka spinamy wykałaczkami , tak jakbyśmy chcieli je ponownie skleić . Spięte w taki sposób , nie wysychają tak bardzo , a jednocześnie dzięki temu ,że marynowały się pocięte , są bardziej nasycone marynatą 😉  Układamy na cebuli , wlewamy także resztę marynaty z miski . Na wierzchu układamy kawałki smalcu , zawiązujemy rękaw i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C . Pieczemy około 1,5 godziny .  Gotowe , tak przyrządzone żeberka są pyszne , smakują ze wszystkim , a najlepiej same 😉 Smacznego !

Odwiedź nas także tu:

2 thoughts on “Żeberka po polsku , pieczone na cebuli z rękawa”

    1. Witam. Dziękuję za uwagę , czasami z rozpędu coś mi wskoczy , jak złośliwy chochlik 😉 A jeszcze jak pisze i gotuję obiad , a najczęściej robię obie rzeczy jednocześnie to zawsze coś 😉 Nie nie dodawać papryki już poprawiam , po polsku są z pieprzem 🙂 Dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *