Kurczak na fasoli, prosto, smacznie z jednej blaszki
Kurczak na fasoli to idealny posi艂ek na lato. Dlaczego tak s膮dz臋, mimo i偶 fasola do lekkich da艅 nie nale偶y ? Ot贸偶 z kilku wa偶nych powod贸w, a mianowicie dlatego, 偶e :
- Robi si臋 to danie b艂yskawicznie,
- Sk艂adniki s膮 zazwyczaj w ka偶dej domowej kuchni pod r臋k膮
- Wszystko piecze si臋 razem w jednej blaszce
- Smakuje na gor膮co i na zimno
- Bogate w bia艂ko wi臋c syci na d艂ugo
- Daje si臋 odgrzewa膰 i stanowi kompletny posi艂ek 馃槈
Je艣li te argumenty Ci wystarczaj膮, zapraszam do przepisu poni偶ej 馃槈
Sk艂adniki na 4 osoby:
- 3 puszki bia艂ej fasoli ( 3 x 245g )
- 2 cebule 艣redniej wielko艣ci
- 4 kawa艂ki kurczaka ( dowolne cz臋艣ci np. udka, pa艂ki, skrzyde艂ka lub piersi 馃槈 )
- 300 ml ketchupu pikantnego ( lub 艂agodnego) dobrej jako艣ci
- 100 ml sosu BBQ
- 1 艂y偶ka s艂odkiej mielonej papryki
- 1 艂y偶ka granulowanego czosnku
- s贸l, chili do smaku
- t艂uszcz do podsma偶enia cebulki
dodatkowo:
- blaszka do pieczenia o wysokich brzegach
Cebul臋 obierz, pokr贸j i podsma偶 na t艂uszczu, a偶 si臋 lekko zrumieni. Dodaj do niej ketchup, sos BBQ, wymieszaj i odstaw. Przygotuj blaszk臋 do pieczenia o wysokich brzegach. Fasol臋 wylej z puszek na blaszk臋 razem z zalew膮. Polej sosem i wymieszaj. Je艣li trzeba dos贸l. Chocia偶 zazwyczaj jest ju偶 wystarczaj膮co s艂one, dzi臋ki soli zawartej w zalewie z fasoli. Kawa艂ki kurczaka posyp obficie, papryk膮 s艂odk膮, czosnkiem, sol膮 i chili do smaku. Chili mo偶esz pomin膮膰 je艣li wolisz 艂agodn膮 wersj臋. U艂贸偶 na fasoli, sk贸r膮 do g贸ry.
Wstaw do piekarnika. Zapiekaj z w艂膮czonymi grza艂kami g贸rn膮 i doln膮, opcjonalnie z termo-obiegiem. Piecz oko艂o 40-50 minut w zale偶no艣ci od wielko艣ci kawa艂k贸w kurczaka. Temperatura pieczenia to oko艂o 180 C.聽 W razie potrzeby, je艣li sk贸rka na kurczaku zbyt szybko br膮zowieje, os艂o艅 wierzch foli膮 aluminiow膮. Serwuj na gor膮co lub na zimno.
Jest to kompletne danie obiadowe lub na kolacj臋, kt贸re nie potrzebuje dodatk贸w. Chocia偶 mo偶esz je wzbogaci膰, podaj膮c do niego chrupi膮ce, z艂ociste tosty z mas艂em czosnkowym 馃槈 Smacznego!