Spolszczony „Gyros” w bułce
Gyros to doskonała potrawa na weekend , jeśli chcemy ciut poleniuchować . Prosty w wykonaniu , smaczny a do tego nie ma w domu nikogo , kto by go nie lubił . Ten przepis jest taką lekką profanacja dania , bo do wykonania użyłam schabu wieprzowego 😉 Cóż akurat takie mięso było pod ręką , ale wyszło mega smaczne 😉 Ale podczas przygotowywania i spożywania posiłku żaden ortodoksyjny Grek nie ucierpiał 😉 Polecam to danie i nie ważne z jakiego mięsa zawsze jest smaczne , nawet jak spolszczone 😉 Niedzielny schabowy, tyle że inaczej 😉
Składniki na 4 -5 osób :
- 1 kg schabu wieprzowego , bez żyłek i przerostów
- 2 łyżki przyprawy do gyrosa
- dodatkowo 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól , chilli do smaku
- olej do smażenia
bułki :
- 0,5 kg mąki
- 1 szklanka bardzo ciepłej wody ( 220 ml )
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
sos czosnkowy :
- 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka granulowanego czosnku
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka – najlepiej świeżo zmielonego pieprzu
- sól do smaku
dodatkowo :
- ketchup ognisty
- 1 mały ,świeży ogórek
- 1 pomidor
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 1 czerwona cebula
Wszystko z listy sos , mieszamy ze sobą w miseczce i odstawiamy na godzinkę ,żeby się przegryzło .Składniki na bułki umieszczamy w maszynie do wyrabiania ciasta . Wyrabiamy tak długo aż masa będzie jednolita i sprężysta . Formujemy podłużne płaskie bułki , wysokie na 1 cm , gdyż bardzo wyrosną . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 C , bez termoobiegu , przy włączonej górnej i dolnej grzałce . Po upieczeniu bułki zostawiamy do ostygnięcia . Schab pozbawiamy wszelkich błon i tłuszczy , skrawamy bardzo ostrym nożem w cieniutkie kawałki .
Mieszamy w misce z przyprawą do gyrosa , czosnkiem , solą ,chilli i 1 łyżką oleju . Odstawiamy na godzinę . Po tym czasie, mięso krótko smażymy na bardzo rozgrzanej patelni . Dosłownie do momentu kiedy tylko przestanie być surowe . Bułki przekrawamy na pół , nie docinając do końca , tak żeby utworzyły książkę 😉 Na każdej połówce kładziemy pokrojoną sałatę lodową ,smażone mięso , sos , ketchup , plastry ogórka , pomidora i krążki cebuli . Zamykamy i gotowe można od razu wcinać 😉 Smacznego !
Gyros to potrawa kuchni greckiej, nie tureckiej 🙂 Turki jedzą kebaby.
Racja, ale wtopa .. Cóż poprawione 😉 Dziękuję z całego serca, bo kiepawo było 🙂