Pyszne Kofty po polsku
Kofty czyli szaszłyki z mięsa mielonego są nieodłącznym elementem kuchni Arabskiej . Jednak te są po polsku , dlaczego ? Otóż żaden Muzułmanin nie zje mięsa wieprzowego , które my Polacy ubóstwiamy , bynajmniej w mojej rodzinie 😉 No a Kofty wykonane przeze mnie są właśnie z szynki wieprzowej 😉 Tak więc zaciągajmy z innych kuchni co najlepsze i przerabiajmy na swoją modłę 😉 W końcu o to chodzi żeby się bawić gotowaniem . Każde mielone mięso, nada się do tego rodzaju szaszłyków , a ograniczenia są tylko co do tego, co wasze kubki smakowe lubią 😉 Tak więc nie jest to tradycyjny przepis , ale na pewno smaczny i oryginalny 😉
Składniki :
- 0,5 kg mielonego mięsa z szynki wieprzowej
- 2-3 świeże ,kolorowe papryczki chilli
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka , mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1 łyżeczka miodu
- sól do smaku
- 1 łyżka majonezu
- 1 jajko , najlepsze kacze , ale kurze też może być
- patyczki do szaszłyków
Mięso mielone przekładamy do miski . Dodajemy do niego startą na grubych oczkach cebulę , wyciśnięty praska czosnek , gałkę , curry , imbir , miód , siekane chilli i jajko . Mięso z szynki jest bardzo chude więc trzeba dodać majonez , on sprawia ,że szaszłyki nie będą wiórowane i twarde , tylko soczyste . Wyrabiamy wszystko na gładka masę . Z mięsa formujemy podłużne cygara i nabijamy je na patyczki , mocno dociskają i spłaszczając . Układamy je na ruszcie do pieczenia , pod który wsuwamy blachę z wodą .
Tłuszcz będzie spadał na wodę , nie będzie się przypalał a dodatków podwyższona wilgotność korzystnie wpłynie na soczystość mięsa 😉 Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C . Pieczemy z termoobiegiem do momentu aż szaszłyki pięknie się zrumienią . Serwujemy na gorąco z różnymi sosami , dipami . Na zimno, po zdjęciu z patyków , doskonale sprawdzą się jako składnik kanapek do pracy , czy szkoły 😉 Smacznego !