Pieczona karkówka z kremowym sosem pieczarkowym

4/5 - (14 votes)

Pieczona karkówka z kremowym sosem pieczarkowym

Karkówka jest pysznym kawałkiem mięsa, naszej rodzimej ” blondyny ” , czyli świnki 😉 Moja rodzinka uwielbia ją zgodnie i solidarnie . Pieczona ma zawsze największą liczbę amatorów , a jeśli do tego jest kremowy , aksamitny sos pieczarkowy to już bajka . Pyszny obiad , na każdą okazję , nawet na tą uroczystą 😉 Mięsko jest delikatne a sos…po prostu pyszny 😉 

Składniki

  • 0,5 kg karkówki wieprzowej
  • 2 cebule
  • sól , pieprz do smaku
  • sos :
  • 10 pieczarek
  • 1 cebula
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 płaskiej łyżeczki , mielonej gałki muszkatołowej
  • sól , pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
  • dodatkowo :
  • woreczek do pieczenia

Mięso z karkówki, kroimy na plastry średniej grubości , około 1,5 cm  . Obsmażamy z obu stron na bardzo gorącej patelni , żeby zamknąć soki w mięsie . Mięso ma mieć rumieńce ale w środku ma być jeszcze surowe . Po tym zabiegu, karkówka pozostanie soczysta po upieczeniu . Obsmażone plastry solimy , doprawiamy pieprzem i układamy w woreczku do pieczenia , na przemian z plasterkami cebuli . Worek zamykamy i wkładamy do piekarnika , nie musi być nagrzany  . Pieczemy w temperaturze 160 C z termoobiegiem około 30-40 minut .



Na drugiej patelni podsmażamy siekaną drobno cebulkę z wyciśniętym praską czosnkiem , jak już się zrumieni przekładamy ją do rondelka . Pieczarki kroimy w plasterki i rumienimy na maśle . Ładnie podsmażone, dodajemy do rondelka z cebulą . Zalewamy śmietaną , doprawiamy gałką , solą do smaku i dusimy na wolnym ogniu , co jakiś czas mieszając . Gotujemy do momentu aż sos uzyska lubianą przez nas konsystencję . Trwa to około 10 minut . Na koniec wyjmujemy gorącą karkówkę , obficie polewamy , kremowym ,pieczarkowym sosem i doprawiamy pieprzem . Serwujemy na gorąco . Doskonała z każdym dodatkiem  . Ja podałam  z pieczonymi kasztanami i plackiem ziemniaczanym. Smacznego !

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *