Zupa pieczarkowa z makaronem
Jak już wielokrotnie podkreślałam , kocham zupy i nie ma tygodnia ,żebym jakiejś nie ugotowała . Oczywiście reszta rodziny żywi się inaczej , gdyż żadne z nich nie podziela mojej miłości do tego rodzaju dań 😉 Dzisiaj przepis na pyszną , szybką i sycącą zupę pieczarkową . Użyłam kostek rosołowych bo miało być szybko , ale ich przeciwnicy mogą użyć bulionu , będzie zdrowiej a efekt ten sam 😉 Polecam jest naprawdę pyszna i nieco inna 😉
Składniki :
- 0,5 kg pieczarek
- 3 cebule średniej wielkości
- 1 łyżka masła
- 1 marchewka
- 1 pietruszka korzeniowa
- 1/2 płaskiej łyżeczki, mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka sosu worcester
- 3 łyżki śmietany kremówki 30 %
- 1 ząbek czosnku
- garść dowolnego makaronu
- 3 kostki bulionowe cielęce
- pieprz , sól do smaku
Pieczarki i cebulę kroimy w dowolne kawałki , podsmażamy na złoty kolor na patelni . Przekładamy do garnka . Dodajemy pokrojoną drobno marchew i pietruszkę . Zalewamy 2,5 – 3 l wody w zależności jak gęste zupy lubicie . Doprawiamy czosnkiem wyciśniętym praską , gałką , sosem worcester . Dokładamy kostki bulionowe i gotujemy na małym ogniu około 30-40 minut . Po tym czasie wrzucamy surowy makaron i gotujemy jeszcze około 8 – 9 minut . Na koniec wlewamy śmietanę , doprawiamy solą i pieprzem do smaku i można serwować . Podajemy na gorąco 😉 Smacznego !