Potrawka z kalafiora , fasoli i cukinii w kremowym sosie
Potrawka z kalafiora to warzywny hit tej jesieni w naszej rodzince , a w zasadzie początku zimy . W sklepach dorodne kwiaty kalafiora , tak więc kusiło mocno ,żeby coś z niego zrobić . Odrobinę więcej niż masło i bułka tarta 😉 Połączenie cukinii , drobnej fasolki , ziemniaków i papryki dało genialny efekt . Do tego spięcie całości pysznym sosem sprawia ,że jest to danie główne samo w sobie . Ucieszy wegetarian , ale i zaspokoi apetyt mięsożercy , jeśli jeszcze dołożycie kawałek mięska obok 😉 Polecam jako danie główne lub przystawkę inną niż wszystkie 😉
Składniki :
- 1/2 średniej główki kalafiora
- 4 ziemniaki
- 1/2 małej cukinii lub kabaczek
- 1 cebula średniej wielkości
- 1 papryka czerwona , najlepiej grubościenna
- 1 puszka białej fasoli w zalewie własnej
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżka mielonej , słodkiej papryki
- 2 łyżki masła
- sól , chilli do smaku
- mąka rozrobiona z woda do zagęszczenia sosu
Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki , ziemniaki kroimy w plastry grubości około 0,5 cm . Wrzucamy do gotującej wody i gotujemy około 5 – 6 minut . Odcedzamy , mają być podgotowane , ale nie gotowe . W rondelku na maśle, podsmażamy fasolę z puszki , wcześniej odcedzoną z zalewy . Podczas jej smażenia ,dodajemy mieloną słodką paprykę , posiekaną cebulę i czosnek granulowany . Jak fasola i cebula zaczną zmieniać kolorek na bardziej złocisty , ale jeszcze nie przypieczony , dokładamy podgotowane wcześniej kalafiora i ziemniaki . Następnie pokrojoną cukinię i paprykę . Mieszamy , doprawiamy solą i chilli do smaku . Smażymy aż cukinia zacznie wykazywać objaw podsmażenia , ale nie zrobi się jeszcze ciapowata , około 3 minuty . Dolewamy śmietanę i dusimy pod przykryciem około 6-8 minut . Na koniec zagęszczamy sos do lubianej konsystencji , mąką rozrobioną z wodą . Serwujemy na gorąco jako samodzielne danie lub przystawkę 😉 Smacznego !
ciekawe