Sznycel wieprzowy w cebuli z dipem retro

Rate this post

Sznycel wieprzowy w cebuli z dipem retro

Sznycel wieprzowy w cebuli to prosta , smaczna i efektowna potrawa . Pozwala ona także ograniczać kaloryczność posiłku np. przez zastąpienie wieprzowiny indykiem lub kurczakiem . Moi chłopcy lubią mięso , więc lubią też oczywiście sznycle , co nie jest niczym zaskakującym dla mnie . Pewnie gdyby marchewka miała świński ryjek lub jeszcze lepiej piórka , była by o wiele bardziej atrakcyjna kulinarnie dla moich facetów 😉 Cóż mięcho ma swoich zwolenników . Tak czy inaczej polecam , szczególnie że wystarczy poklepać parę razy tłuczkiem na patelnię i tyle 😉 Dużo lepiej smakują podane z dipem retro , jest fajnym dopełnieniem a jednocześnie jeśli zaserwujecie frytki , doskonale sparuje się także z nimi 😉 Retro bo używam go już wieki , raz zrobiłam dla zabawy w ramach eksperymentu i ..sprawdza się od lat 😉 

Składniki na 3 – 4 osoby  :
  • ładny ,chudy kawałek szynki , bez żył i tłuszczu o wadze około 0,5 kg ( może być też schab )
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól , pieprz do smaku
Dip retro :
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka gęstego jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka ketchupu
  • 1 łyżeczka słodkiej musztardy ( miodowa Roleski , figowa itp )
  • 1,5 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
  • sól , chilli do smaku

Szynkę kroimy na trzy , cztery  grube plastry , każdy nacieramy olejem i pieprzem  . Cebulę obieramy i także kroimy w plastry lub piórka . W pojemniku lub misce  układamy naprzemiennie plastry szynki i cebuli aż do wyczerpania składników . Umieszczamy na noc w lodówce ,żeby mięso nasiąkło smakiem cebuli . Następnego dnia wyjmujemy z lodówki i każdy plaster rozklepujemy tłuczkiem razem z przyklejoną do niego cebulą . Łatwiej to zrobić przez woreczek lub grubą reklamówkę . Chodzi o to żeby cebulę wklepać w mięso i nie rozbijać go zbyt cienko .



Rozgrzewamy mocno patelnię grillową . Mięso smażymy na niej z obu stron , krótko , tylko tyle żeby nie było oznak surowizny z wierzchu . Zdejmujemy z patelni , solimy do smaku , układamy na drewnianej desce ,żeby odpoczęło 1 minutę  . Składniki na dip łączymy ze sobą w miseczce i gotowy . Najlepiej zrobić go zanim zabierzemy się za smażenie mięsa , wtedy czosnek zdąży się właściwie uaktywnić 😉  Serwujemy na gorąco z frytkami lub innym dodatkiem 😉 Smacznego !

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *