Szufladkowa zapiekanka z karkówką

5/5 - (39 votes)

Szufladkowa zapiekanka z karkówką

Pyszna zapiekanka z karkówką. Szufladkowa bo układana jak skarpetki w szufladzie na zakładkę 😉 Wspaniała roszada warzyw , mięsa i ziemniaków .. Wiem ziemniak to warzywo ale jednak , takie mocno treściwe 😉 Namawiam do wypróbowania przepisu , jest prosty i doskonale nadaje się do odgrzania , nawet następnego dnia po przyrządzeniu . Moi chłopcy uwielbiają zapiekanki , każdego rodzaju , więc ta także zdobyła ich uznanie , szczególnie że podpieczona karkówka zrobiła się miękka i aromatyczna od przypraw 😉 

Składniki na 4 osoby  :

  • 0,5 kg chudej karkówki
  • 1 czerwona papryka
  • kawałek dyni ( np 1/2 małej  Hokkaido )
  • 2-3 cebule
  • 3 – 4 ziemniaki
  • kilka plastrów boczku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 kubek gęstego greckiego jogurtu
  • żółty tarty ser  (dwie łyżki )
  • 1 płaska łyżeczka, mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól do smaku

Karkówkę kroimy na cienkie plastry , a każdy plaster na mniejsze kawałki . Rozklepujemy delikatnie tłuczkiem , niezbyt mocno . Każdy plaster obsypujemy przyprawą do gyrosa i solą do smaku . Obsmażamy na oleju z obu stron . Wszystkie warzywa skrawamy na mandolinie do warzyw na cienkie plasterki .

Boczek kroimy na kawałki , najlepiej w takiej ilości , ile mamy kawałków karkówki . W żaroodpornej foremce do zapiekania , wysmarowanej olejem układamy na zakładkę , szufladkowo , ziemniaki , cebulę , karkówkę , boczek ,paprykę , dynię … I ponownie tak samo , aż do wyczerpania składników .



Całość doprawiamy obficie , ziołami prowansalskimi i solą do smaku . Na wierzchu wykładamy pomidory z puszki , posypujemy czosnkiem granulowanym i ponownie , ale delikatnie , solą do smaku . Nakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 60 minut . Po tym czasie odkrywamy i pokrywamy jogurtem , wymieszanym z tartym żółtym serem i gałką muszkatołową . Podpiekamy około 20 minut , bez przykrycia , aż wierzch się zrumieni . Gotowe serwujemy na gorąco . Doskonale nadaje się do odgrzewania , nawet na drugi dzień , tylko zyskuje w ten sposób na smaku 😉 Smacznego !

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *