Szufladkowa zapiekanka z karkówką
Pyszna zapiekanka z karkówką. Szufladkowa bo układana jak skarpetki w szufladzie na zakładkę 😉 Wspaniała roszada warzyw , mięsa i ziemniaków .. Wiem ziemniak to warzywo ale jednak , takie mocno treściwe 😉 Namawiam do wypróbowania przepisu , jest prosty i doskonale nadaje się do odgrzania , nawet następnego dnia po przyrządzeniu . Moi chłopcy uwielbiają zapiekanki , każdego rodzaju , więc ta także zdobyła ich uznanie , szczególnie że podpieczona karkówka zrobiła się miękka i aromatyczna od przypraw 😉
Składniki na 4 osoby :
- 0,5 kg chudej karkówki
- 1 czerwona papryka
- kawałek dyni ( np 1/2 małej Hokkaido )
- 2-3 cebule
- 3 – 4 ziemniaki
- kilka plastrów boczku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 kubek gęstego greckiego jogurtu
- żółty tarty ser (dwie łyżki )
- 1 płaska łyżeczka, mielonej gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól do smaku
Karkówkę kroimy na cienkie plastry , a każdy plaster na mniejsze kawałki . Rozklepujemy delikatnie tłuczkiem , niezbyt mocno . Każdy plaster obsypujemy przyprawą do gyrosa i solą do smaku . Obsmażamy na oleju z obu stron . Wszystkie warzywa skrawamy na mandolinie do warzyw na cienkie plasterki .
Boczek kroimy na kawałki , najlepiej w takiej ilości , ile mamy kawałków karkówki . W żaroodpornej foremce do zapiekania , wysmarowanej olejem układamy na zakładkę , szufladkowo , ziemniaki , cebulę , karkówkę , boczek ,paprykę , dynię … I ponownie tak samo , aż do wyczerpania składników .
Całość doprawiamy obficie , ziołami prowansalskimi i solą do smaku . Na wierzchu wykładamy pomidory z puszki , posypujemy czosnkiem granulowanym i ponownie , ale delikatnie , solą do smaku . Nakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 60 minut . Po tym czasie odkrywamy i pokrywamy jogurtem , wymieszanym z tartym żółtym serem i gałką muszkatołową . Podpiekamy około 20 minut , bez przykrycia , aż wierzch się zrumieni . Gotowe serwujemy na gorąco . Doskonale nadaje się do odgrzewania , nawet na drugi dzień , tylko zyskuje w ten sposób na smaku 😉 Smacznego !