Jarmarczna zapiekanka
Jarmarczna zapiekanka to potrawa, przepełniona kolorami i smakami kolorami , niczym na wiejskim jarmarku 😉 Oczywiście jest też smaczna , inaczej nie miałaby prawa przebywać na tym blogu 😉 Proste danie , jednogarnkowe , chociaż fakt nieco inaczej doprawione . Moja rodzinka uwielbia wszelakie zapiekanki , szczególnie z ziemniakami i mielonym mięsem . Tak więc muszę często wymyślać nowe odsłony tego dania ,żeby im się nie znudziło 😉
składniki :
- 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 cebula
- kawałek pora
- 3 łyżki pasty z pieczonych warzyw ( cukinia , cebula , papryka ,czosnek upieczone w piekarniku z oliwą i zmiksowane. )
- 3 łyżki passaty pomidorowej
- 1/2 średniej bulwy kopru włoskiego
- 1/2 papryki czerwonej, grubościennej
- kawałek dyni ( niezbyt duży , wielkości 1 dużego ziemniaka 😉 )
- 1 małe ,świeże chilli
- 1 łyżkę brązowego cukru
- 1 łyżka przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól do smaku
- 6 średnich ziemniaków
- 6 pieczarek
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany , najlepiej kremówki
- kilka kawałków masła
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki na mandolinie do warzyw . Pieczarki także tniemy w plastry . Pozostałe warzywa , siekamy w drobną kostkę . Na patelni podsmażamy najpierw cebulę , następnie dorzucamy pozostałe pokrojone w kostkę warzywa i odsączoną z zalewy kukurydzę . Ziemniaki i pieczarki zostawiamy w spokoju 😉 Smażymy do czasu aż zrobią się miękkie . Następnie dodajemy mielone mięso , garam masalę, brązowy cukier , sól do smaku , ponownie smażymy , cały czas mieszając . Jak mięso przestanie być surowe wlewamy passatę , pastę z pieczonych warzyw i doprowadzamy do wrzenia . Zdejmujemy z gazu . Pieczarki mocno obsmażamy na osobnej patelni i zostawiamy na później .
W formie do zapiekania wylewamy trochę śmietany ( kremówka , zastąpi nam tłuszcz ) na niej warstwa ziemniaków , solimy , doprawiamy czosnkiem . Wykładamy mięso mielone z warzywami . Ponownie warstwa ziemniaków , doprawiamy solą i czosnkiem . Na wierzchu układamy kawałki masła , polewamy resztą śmietany i wstawiamy do piekarnika . Zapiekamy około 1,5 godziny w temperaturze 180 C . W razie potrzeby można osłonić wierzch folią aluminiową , gdyby zbytnio się przypiekał . Jarmarczna zapiekanka musi być serwowana , na gorąco , udekorowana smażonymi pieczarkami . Doskonała również po odgrzaniu nawet na drugi dzień . Pyszny obiad lub kolacja 😉 Smacznego !