Smażone zielone pomidory

Rate this post

Smażone zielone pomidory 

„Smażone zielone pomidory” -to także tytuł książki napisanej przez Fannie Flagg, który jakoś wrył mi się w pamięć mimo ,że samej książki nigdy nie czytałam , a że dzisiaj znowu przytargałam z tunelu dwa wiaderka niedojrzałych pomidorków więc postanowiłam je po prostu usmażyć . Wyszły ok ,przepis mój autorski ( nie żaden oryginalny ,całkowicie zmyślony 😉 )  ich fanką do końca życia nie zostanę ,ale jako dodatek do obiadu ,czy kolacji spoko mogą być , chociaż Babcia chrupała z zachwytem… 😉 

IMG_0078 (640x427)

Zapotrzebowanie :

  • 4 szt zielonych pomidorów
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • sól, pieprz , szczypta cukru do smaku

IMG_0032 (640x427)

Pomidory kroimy w plastry o grubości około 0,5 cm , posypujemy lekko cukrem i odstawiamy . Jajka wybijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem . Krążki pomidora obtaczamy w jajku , solimy a następnie obtaczamy w bułce tartej , po czym znowu wkładamy do jajka i ponownie obtaczamy w bułce tartej ( dzięki temu panierka ma właściwą grubość ) . Smażymy na oleju na złoty kolor . Posypujemy pieprzem i podajemy.

IMG_0074 (640x427)

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *