Sałatka z prażonej ciecierzycy
Sałatka z prażonej ciecierzycy to naprawdę ciekawa pozycja . Niby brzmi pospolicie i banalnie ale jest naprawdę wyjątkowo smakowita . Dodatek ciecierzycy sprawia ,że jest syta i może doskonale pełnić rolę obiadu lub kolacji . W poszukiwaniu niebanalnych smaków , trzeba zahaczyć o tę pozycję kulinarną , jest tego warta . Proste , ciekawe jedzenie i na pewno zdrowe ….. 😉
składniki :
- 2 puszki ciecierzycy ( lub dwie szklanki ugotowanej )
- 1 czerwona papryka grubościenna
- 1 mała puszka kukurydzy lub 1/2 zwykłej
- 1 mała cebula , czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy włoskiej firmy Kotany ( suszone pomidory z oliwkami i czosnkiem )
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- sól do smaku
- natka pietruszki do posypania
Ciecierzycę odsączamy z zalewy , osuszamy poprzez delikatne dociśnięcie papierowym ręcznikiem i prażymy na patelni Najlepiej użyć takiej , na której można smażyć – prażyć bez tłuszczu lub z jego niewielką ilością . W trakcie podsmażania , jak ciecierzyca zacznie łapać złoty kolor , dodajemy zioła prowansalskie , przyprawę Kotany ( suszone pomidory z oliwkami ) , brązowy cukier , wyciśnięty praską czosnek i sól do smaku .
Zdejmujemy z patelni i studzimy . Następnie łączymy z drobno posiekaną czerwoną cebulą , papryką i odsączoną z zalewy kukurydzą . Mieszamy doprawiając na koniec sokiem z cytryny i ewentualnie solą do smaku . Serwujemy na zimno , posypana natką pietruszki , jako dodatek do dań z grilla lub samodzielnie 😉 Smacznego !
Uwielbiam ciecierzycę ! To jest danie dla mnie, dzięki 😉