Prosta domowa pizza z salami

Rate this post

Prosta domowa pizza z salami

Pizza to danie na każda okazje . Świetne w porze obiadu , na kolację , a nawet na śniadanie . Pizza wszędzie tam gdzie dopada nas głód , będzie zawsze doskonałym pomysłem . Sprawdzi się na imprezie , urodzinach lub przy nie planowanym najeździe gości . Może właśnie ze względu na jej elastyczne dopasowanie do naszego życia tak ją kochamy 😉 Kuchnia włoska , taka właśnie jest , szybka , tania i dopasowana . Cóż trudno w takiej roli obsadzić nasze pierogi , czy golonkę .. choć bigos już prawie dał by radę 😉

składniki :

ciasto:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 2 opakowania suszonych drożdży ( 2 x 7g )
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli – płaskiej
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 duża szklanka ( 250 ml ) ciepłej wody

farsz :

  • kilka plastrów salami
  • tarty ser żółty
  • Passata pomidorowa
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól do smaku

Składniki na ciasto umieszczamy w maszynie do wyrabiania chleba lub w misce . Wyrabiamy ugniatając na gładka masę . Ciasto musi być sprężyste ale nie twarde . Odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia i ponownie wyrabiamy . Dzielimy na porcje jeśli chcecie zrobić kilka mniejszych lub zostawiamy w całości jeśli pizza ma być duża . Ciasto rozciągamy formując kształt koła . Ma być bardzo cienkie , nie grubsze niż 0,5 cm .Passatę mieszamy z wyciśniętym praską czosnkiem , oregano , suszoną bazylią , solą i cukrem . Smarujemy nią spód od pizzy . Następnie posypujemy startym serem , układamy plasterki salami i na koniec można jeszcze posypać dodatkowo , suszonym oregano . Piekarnik rozgrzewamy do 250 C ( górna i dolna grzałka ) . Wstawiamy pizzę dopiero gdy temperatura piekarnika osiągnie żądany poziom . Pieczemy do momentu , aż brzegi zaczną się przypiekać . Trwa to około 15-20 minut . Serwujemy na gorąco . Smacznego !


Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *