Prosta domowa pizza z salami
Pizza to danie na każda okazje . Świetne w porze obiadu , na kolację , a nawet na śniadanie . Pizza wszędzie tam gdzie dopada nas głód , będzie zawsze doskonałym pomysłem . Sprawdzi się na imprezie , urodzinach lub przy nie planowanym najeździe gości . Może właśnie ze względu na jej elastyczne dopasowanie do naszego życia tak ją kochamy 😉 Kuchnia włoska , taka właśnie jest , szybka , tania i dopasowana . Cóż trudno w takiej roli obsadzić nasze pierogi , czy golonkę .. choć bigos już prawie dał by radę 😉
składniki :
ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 2 opakowania suszonych drożdży ( 2 x 7g )
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli – płaskiej
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1 duża szklanka ( 250 ml ) ciepłej wody
farsz :
- kilka plastrów salami
- tarty ser żółty
- Passata pomidorowa
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- sól do smaku
Składniki na ciasto umieszczamy w maszynie do wyrabiania chleba lub w misce . Wyrabiamy ugniatając na gładka masę . Ciasto musi być sprężyste ale nie twarde . Odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia i ponownie wyrabiamy . Dzielimy na porcje jeśli chcecie zrobić kilka mniejszych lub zostawiamy w całości jeśli pizza ma być duża . Ciasto rozciągamy formując kształt koła . Ma być bardzo cienkie , nie grubsze niż 0,5 cm .Passatę mieszamy z wyciśniętym praską czosnkiem , oregano , suszoną bazylią , solą i cukrem . Smarujemy nią spód od pizzy . Następnie posypujemy startym serem , układamy plasterki salami i na koniec można jeszcze posypać dodatkowo , suszonym oregano . Piekarnik rozgrzewamy do 250 C ( górna i dolna grzałka ) . Wstawiamy pizzę dopiero gdy temperatura piekarnika osiągnie żądany poziom . Pieczemy do momentu , aż brzegi zaczną się przypiekać . Trwa to około 15-20 minut . Serwujemy na gorąco . Smacznego !