Kotlety mielone z warzywami w bekonowej owijce
Kotlety mielone z warzywami w bekonowej owijce , to naprawdę znakomity przepis na obiad lub ciekawą imprezową przystawkę . Takie kotlety w wersji mini , smakują doskonale ,także na zimno więc spokojnie mogą robić za kąski pod piwko 😉 Nawet mój młodszy ,oportunista mięsa mielonego , wciągał je ze smakiem no i oczywiście sosem czosnkowym , który maskował każdy wyczuwalny smak 😉 Generalnie pyszne i proste danie z piekarnika , warte uwagi 😉
składniki :
- 0,5 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej
- 1 opakowanie cieńko krojonego , wędzonego na zimno bekonu
- 1 mała puszka kukurydzy
- 2 cebulki dymki ze szczypiorem
- kilka gałązek świeżej kolendry ( nie za dużo bo lubi dominować 😉 )
- 1 czubata łyżeczka majonezu
- 1 czubata łyżeczka ketchupu
- 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
- 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
- sól , słodka papryka do smaku
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki wody
Mięso wkładamy do miski , dodajemy do niego jajko , bułkę tartą , wodę i sól do smaku . Następnie majonez, ketchup , czosnek, posiekaną dymkę ze szczypiorkiem , odsączoną kukurydzę i siekaną drobno kolendrę . Wyrabiamy na gładką masę . Formujemy z mięsa kulki niezbyt duże i każdą owijamy szczelnie plastrami bekonu .
Kotlety układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej grubą folią aluminiową , posypujemy brązowym cukrem i mielona słodką papryką . Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 C piekarnika i pieczemy do momentu aż bekon na kotletach będzie złocisty i chrupiący . Brązowy cukier pomaga osiągnąć naprawdę chrupką skorupkę 😉 Nie potrzeba dodatkowego tłuszczu , mięso upiecze się w tym co wytopi się z bekonu . Serwujemy na gorąco , doskonałe z sosem czosnkowym ..ale z nim wszystko jest lepsze 😉 Smacznego !
pysznosci 🙂