Zupa z pieczarkami i zielonym groszkiem
Pyszna i lekka zupa pieczarkowa z zielonym groszkiem . Marzenie na każdą porę roku , ale teraz bliżej jesieni cieszy się u nas w domu szczególnymi względami . Delikatna rosołowa z pysznym słodkim groszkiem , rozgrzewająca i otulająca nasz żołądek niczym ciepły kocyk . Taka przy sercu .. 😉 Polecam proste danie , które cieszy oko i brzuch 😉
składniki :
- 1 korpus z kurczaka ( porcja rosołowa lub skrzydełka )
- 6-7 pieczarek
- 1 szklanka mrożonego , zielonego groszku
- 2 marchewki
- kawałek pora ( białą część )
- 1 duży ziemniak
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera korzeniowego
- 1 mała cebula biała
- 2 ząbki czosnku
- pęczek świeżego koperku
- sól ,pieprz do smaku
Korpus kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki ,żeby było łatwiej zmieścić do garnka zalewamy około 2 l wody . Dodajemy obraną ze skóry i przypaloną na palniku cebulę ( jak do rosołu ) . Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 30 minut na średnim ogniu . Po tym czasie odcedzamy wywar od kości . Marchewkę ,ziemniaki , pora , pietruszkę , selera obieramy i kroimy w kosteczkę dowolnej wielkości . Ja preferuję mniej więcej taką jak ziarenka groszku 😉
Przygotowane warzywa wrzucamy do wrzącego wywaru kostnego , doprawiamy solą , zmiażdżonym czosnkiem . Gotujemy około 10 minut . Po tym czasie wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki i mrożony zielony groszek . Pozwalamy zupie gotować się następne 20 minut . Po czym wyłączamy gaz , doprawiamy pieprzem lub solą jeśli trzeba i wsypujemy siekany koperek . Mieszamy . Serwujemy na gorąco . Smacznego !