Chłopska grochówka z kiełbasą
Chłopska grochówka z kiełbasą, to genialna klasyczna zupa, którą kocha chyba każdy krajan 😉 Nawet moje chłopskie marudy, jedzą ją nader chętnie. Cóż wersji tego specjału jest wiele, ta jest kolejną, ale równie pyszną. W sumie nie ma w niej nic odkrywczego ale ..cóż zima ta wersja zdecydowanie rządzi . Pyszne, tanie i rozgrzewające danie.. nic tylko zrobić, odgrzewana najlepsza 😉 Jeśli ktoś, kiedyś, zechce mnie wysłać na bezludną wyspę i spyta co chcę zabrać, moja odpowiedź będzie prosta: masło i grochówkę 😉 Dobrego dnia!
składniki:
- 0,5 kg porcji rosołowej wołowej, są takie gotowe zestawy czyli kostka, plus kawałek mięsa 😉
- 6 szt kiełbasy śląskiej, tej zwykłej krótkiej
- kawałek skórki z wędzonego boczku, najlepiej swojskiego
- 1 cebula
- 2 duże ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera korzeniowego-tyle ile lubisz 😉
- 1 szklanka grochu łuskanego
- 2 ząbki czosnku
- 3 l rosołu drobiowego z wiejskiej kury lub ewentualnie, bulionu z kostki rozrobionego z wodą
- 1 łyżka suszonego, otartego majeranku
- sól, pieprz do smaku
- świeży majeranek do dekoracji
Kiełbasę pokrój w dowolne kawałki. Jedną posiekaj drobno i mocno wysmaż na skwarki, posłuży do dekoracji, odstaw do wystudzenia. Resztę kiełbasek, podsmaż z cebulą i wyciśniętym praska czosnkiem. Przełóż do garnka dodaj pokrojone w drobną kostkę warzywa ( poza ziemniakami), skórki wędzone i wołowinę rosołową . Zalej rosołem i gotuj na małym ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie. Następnie wsyp groch i dodaj grubo krojone ziemniaki, majeranek i sól do smaku. Gotuj do miękkości grochu i ziemniaków. Po około godzinie zupa jest gotowa. Grochówkę najlepiej przygotuj dzień wcześniej, bo jej smak jest najlepszy kiedy jest odgrzana 😉 Serwuj na gorąco obficie posypana skwarkami z kiełbasy i świeżym majerankiem.. Ja dodaje jeszcze garstkę, kiszonej kapusty do swojej porcji,ale to moje osobiste kulinarne skrzywienie, pisze bo może i Tobie zasmakuje 😉 Smacznego!
Ah zrobiłem sobie to dzis rano aż mi się dzieciństwo przypomniało
W spisie podane jest ” zupy (96) ” , czyli jest tych przepisów 96. A gdzie są pozostałe z tych 96 ?
Trzeba kliknąć w napis „Older posts” na końcu strony. Pozdrawiam serdecznie
W sumie to umiem robić grochówkę, ale lubię czytać przepisy – ten jest wyjątkowo fajny + dodanie na talerz nieco kiszonej kapusty – mega!