Zupa ogórkowo-koperkowa z czosnkiem
Zupa ogórkowo-koperkowa z czosnkiem jest pysznym prostym daniem, jednym ze smaczniejszych jakie można zjeść o tej porze roku. Ten przepis różni się nieco od tradycyjnej ogórkowej, przede wszystkim tym że zawiera ogromną ilość koperku i czosnku. Za to jest na pewno zdrowa i pełna witamin. Cóż czasy takie, że tylko zupa może humor poprawić i rozgrzać pozytywnie .Oby do wiosny.. 😉
składniki na 2-3 osoby:
- 1 litrowy słoik kiszonych ogórków, najlepiej domowych z dużą ilością baldachów kopru, czosnku i chrzanu 😉
- 1/2 główki czosnku
- 2 pęczki koperku, ewentualnie suszony 2 łyżki
- 1 litr bulionu lub rosołu, ( może być z kostki ale dużo lepszy domowy rosół 😉 )
- 2-3 średnie ziemniaki
- 1 marchewka
- 4-5 kulek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 100 ml śmietany, słodkiej do zupy 18%
- 1 łyżka miodu
- sól , pieprz do smaku ( z solą ostrożnie, czasem nawet można pominąć bo ogórki są wystarczająco słone )
Ogórki wyciągnij ze słoika i zetrzyj na tarce o grubych oczkach razem z marchewką. Zalewę i pozostałą jego zawartość pozostaw. Do garnka wlej bulion, sok z kiszonych ogórków. Jeśli masz domowej roboty, odłów i włóż do garnka także baldachy kopru i ukiszone ząbki czosnku oraz chrzanu. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie odłów kiszone baldachy kopru, czosnek i chrzan. Dodaj świeży wyciśnięty praską czosnek ( 1/2 główki), jeden posiekany pęczek koperku, ziele, liść laurowy i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Ponownie gotuj do czasu aż ziemniaki zrobią się miękkie. Na koniec dopraw miodem, śmietaną, drugim pęczkiem siekanego koperku solą i pieprzem do smaku. Zamieszaj do połączenia składników. Śmietana na pewno się zważy ale taki urok ogórkowej 😉 Serwuj na gorąco z dowolnymi dodatkami. Ta zupa oprócz ciekawego smaku, ma dużo zdrowych składników. Coś dla czosnkożerców lub pogromców wampirów 😉 Smacznego !