Domowy smalec ze skwarkami i jabłkiem, prosty przepis
Domowy smalec ze skwarkami i jabłkiem to klasyk polskich stołów. Potrawa wręcz obowiązkowa zimą w naszym domku 😉 Każdy go zna i wielu go kocha 😉 Są oczywiście wyjątki ale nimi się nie zajmiemy. Dzisiaj zajmiemy się wyrobem własnego, pysznego i naturalnego smalcu. Jest to niesamowicie prosta potrawa, hmm… wędlina..No nie wiem jak to nazwać ..Może po prostu „polski dżem ze świnki” 😉 Dobra koniec dywagacji, zabieramy się do pracy … 🙂
Składniki :
- 1 kg jak najgrubszej słoniny wieprzowej świeżej
- 0,2 kg słoniny wędzonej (możesz zastąpić boczkiem lub drobno siekaną kiełbaską ;))
- 0,6 kg jabłek, najlepiej takich swojskich, winno-słodkich 😉
- 0,6 kg cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki suszonego majeranku
- 1 łyżka soli
Słoninę świeżą i wędzoną, pokrój jak najdorbniej potrafisz. Warto wiedzieć, że mocno schłodzona lepiej się kroi 😉 Niektórzy mielą ale ja wolę skwarki z pokrojonej. Smalec jest wtedy bardziej domowy 😉 Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Jabłka nigdy nie obieram, szkoda mi witamin ze skórki, więc tylko pozbawiam ogryzka. Kroję mniej więcej takiej wielkości jak słoninę. Nie przejmuj się zresztą za bardzo krojeniem, ma być przecież domowo 😉
Teraz przygotuj garnek lub patelnię o wysokim brzegu. Mocno rozgrzej i wrzuć na nią słoninę. Smaż do momentu aż tłuszcz się z niej wytopi, a skwarki zaczną robić się złote. Dorzuć cebulę i smaż dalej, aż także ona nabierze złotego koloru.
Na koniec wsyp jabłko, majeranek, wyciśnięte ząbki czosnku. Zamieszaj i podsmażaj jeszcze chwilkę. Tyle żeby jabłko zmiękło. Odstaw do lekkiego przestygnięcia. Na koniec dopraw solą. Możesz też pieprzem, chociaż my zawsze sypiemy prosto na kanapkę 😉 Rozłóż do słoików lub miseczek. Gotowe, teraz jak smalec zastygnie będzie można pałaszować 😉 W trakcie zastygania, możesz kilka razy delikatnie go zamieszać. Skwarki rozłożą się bardziej równo. Domowy smalec ze skwarkami i jabłkiem gotowy. Smacznego!