Ogórki kiszone na zupę ogórkową, sposób na bombiaste ogórki
Dzisiaj przedstawiam sympatycznego przydasia w postaci ogórków kiszonych, gotowych do użycia do zupy ogórkowej. Mega szybkie i proste do wykonania. Tak przygotowane sprawią, że ugotowanie obiadu zajmie tylko chwilkę. Efekt taki sam jak przy ścieraniu ogórka kiszonego, a nawet lepszy 😉 Mocno czosnkowo – koprowe, aromatyczne. Można do nich z powodzeniem użyć wszelakie bombiaste i krzywe ogórasy 😉 Spróbuj, już zawsze będziesz robić parę słoiczków żeby mieć pod ręką 😉
składniki na 4 słoiki 1l :
- 3,5 kg ogórków
- 4 łyżki soli
- 4 duże baldachy kopru z łodygą
- 2 duże główki czosnku
- 4 kawałki chrzanu, też duże
Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wymieszaj z solą. Do wyparzonych słoików włóż na dno koper. Po jednym baldachu na słój. Dodaj do każdego słoika pół główki obranego czosnku i po kawałku chrzanu. Ogórki tarte upchnij ciasno i zakręć. Postaw na kilka dni w ciepłym miejscu żeby zaczęła się fermentacja, czyli ruszył proces kiszenia. W tym czasie najlepiej trzymać słoiki na tacce gdyż lubią wywalić trochę soku 😉 Jak już zaczną pachnieć kiszonką, przenieś w chłodne ciemne miejsce i przechowuj jak zwykłe kiszone ogórki. Ogórki kiszone tarte są bardzo praktyczne i w moim przypadku mocno skracają czas gotowania zupy na obiad 😉 Smacznego!