Marchewkowy kajmaczek, ciasto idealnie proste
Pyszne i bardzo proste ciasto. Idealne dla tych którzy jak ja niezbyt umieją, a jeszcze mniej lubią bawić się w cukiernika 😉 W zasadzie wystarczy upiec marchewkowy spód, obłożyć kajmakiem i polać białą czekoladą. No i możesz rozkoszować się słodkim deserkiem do kawusi. Lub zaskoczyć znajomych 😉
ciasto składniki:
- 250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 220 g drobnego cukru do wypieków
- 4 duże jajka
- 3 średniej wielkości marchewki, w sumie ok. 330 – 350 g
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3-4 krople olejku pomarańczowego lub łyżka startej skórki pomarańczowej
polewa biała czekolada:
- 1/2 kostki masła
- 100 ml śmietanki
- 0,5 szklanki mleka w proszku
- 0,5 szklanki cukru pudru
- wanilia lub olejek waniliowy
dodatkowo:
- 2 puszki kajmaku
Surową marchewkę, obierz, pokrój w kawałki i zmiksuj razem z jajkami, olejem, cukrem. Najlepiej w dzbanie do koktajli. Całość musi tworzyć na gładką masę. Bezpośrednio do mikstury dodaj przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wymieszaj krótko rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników. Lekko podgrzej piekarnik. Ciasto przelej do wyłożonej papierem formy do pieczenia. Ilość ciasta starcza na blaszkę 24 x 24. Kształt blaszki nie ma znaczenia, użyj takiej jaką lubisz 😉 Wstaw do piekarnika i podnieś temperaturę do 170 C, piecz do suchego patyczka bez termo-obiegu.
Dokładnie nie da się oszacować, gdyż zależy to od grubości ciacha, mi wyszło około 50 minut Wyjmij i odstaw do wystudzenia. Jak ciasto ostygnie, przetnij je w połowie i posmaruj kajmakiem z puszki i złóż ponownie. W rondelku umieść masło z cukrem pudrem i śmietanką. Podgrzewaj mieszając aż się połączą.
Na koniec dodaj wanilię, wsyp mleko w proszku i energicznie mieszając doprowadź do połączenia składników w gładką, gęstą polewę. Na początku po dodaniu mleka robi się kluch ale z czasem jak się ogrzewa, daje się ładnie rozmieszać więc nie panikuj 😉 Od razu wyłóż polewę na ciasto i rozsmaruj, gdyż szybko zastyga. Gotowe ciasto schłodź w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Smacznego !
Sięgając po kolejny kawałek tego rarytasu możemy uspokoić sumienie: wszak to zdrowe ciasto marchewkowe ;-D
P.S. Podkradam przepis na tę warstwę mleczną, to MUSI BYĆ PYSZNE!