Pyzy z mięsem z gotowanych ziemniaków, pomysł na obiad
Pyzy każdy zna, nie każdy kocha. My lubimy ale w wersji mniej tradycyjnej, a mianowicie bez dodatku surowych ziemniaków do cista. Wiem, wiem, może i lekka profanacja ale jakoś przeszkadza rodzince ten posmak surowizny.. Taki specyficzny. No bardziej leży pyza w cieście od kluski śląskiej 😉 Taki mariaż jakby z kuchni Fusion 😉 Poważnie to dobry przepis, ciasto nie klei się do rąk, łatwo się nadziewa i jest pyszne 😉
składniki:
ciasto:
- 1,2 kg ugotowanych ziemniaków
- 280 g mąki ziemniaczanej ( tak około 1,5 szklanki)
- 1 duże jajko
- szczypta soli
farsz:
- 0,5 kg mielone mięso wieprzowe
- 2 średniej wielkości cebule
- 1 duży ząbek czosnku
- kawałek dowolnej wędzonki( u mnie wędzona słonina)
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 płaska łyżeczka mielonego kminku
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta mielonego ziela angielskiego
- sól, pieprz czarny do smaku
Gotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, przełóż do miski. Dodaj jajko, szczyptę soli. Wyrób na gładkie ciasto, które nie powinno się lepić do rąk. Przykryj folią i odstaw na bok. Na patelni wytop wędzoną słoninkę lub inną wędzonkę. Dołóż siekaną cebulkę i wyciśnięty praską czosnek. Podsmaż na złoty kolor.
Podczas mieszania dopraw przyprawami z listy „farsz”. Gotowy farsz odstaw do wystudzenia. Następnie nabieraj łyżką ciasto, rozgniataj na dłoni formując średnio cienki krążek. Na nim ułóż łyżkę farszu i zlep, formując kulę.
Dobrze utocz ją w dłoniach, tak żeby nic nie wyciekło podczas gotowania. W dużym garze doprowadź wodę do wrzenia. Delikatnie wrzuć do garnka pyzy. Gotuj około 6-7 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię. Wyłów łyżką cedzakową i serwuj na gorąco. Doskonałe podane na sosie grzybowym i okraszone skwarkami z wędzonego boczku. Pyzy z mięsem z gotowanych ziemniaków mają delikatniejszy smak od tradycyjnych i są genialnie pyszne 😉 Smacznego!